Svatopetrský jarmark přehled

Edith Pargeter

Píše se červenec, léta Páně 1139 a do Shrewsbury se sjíždějí kupci z Anglie a Walesu na věhlasný jarmark, který opatství pořádá každý rok a nad nímž má záštitu sám král Štěpán. Přípravy však naruší v předvečer svátku svatého Petra zástupci cechů se starostou v čele. Město je po loňském obléhání v neutěšeném stavu, a proto požadují po klášteru, aby poskytl desetinu výtěžku z pronájmu stánků na opravu rozbitých ulic. Neshody se vyhrotí, když se starostův syn Philip vydá jednat přímo s trhovci a dojde ke rvačce. Obchodník Thomas z Bristolu uštědří Philipovi jedinou ponižující ránu a mladík přísahá, že se mu pomstí. Když je pak mistr Thomas v noci zavražděn, o vrahovi pochybuje jen málokdo. Bratru Cadfaelovi je ale celá situace podezřelá a s pomocí Thomasovy neteře Emmy se pouští do pátrání. Když dojde ke druhé vraždě, Cadfael začíná tušit, že v sázce je víc než podíl z jarmareční daně. Možná i samotný královský trůn…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2025 , Mystery Press
Originální název: Saint Peter's Fair, 1981

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svatopetrský jarmark. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

SBH
14.09.2025

(SPOILER) Sérii detektivek s charismatickým bratrem Cadfaelem sjíždím podruhé, takže mi na povrch vyplývají nedostatky, kterých jsem si na první dobrou nevšimla.
Mám ráda květnatý styl Ellis Petersové, její poetické popisy („voňavé království, po ránu orosené a již se ve vycházejícím slunci prohřívající v opilou sladkost“), barvité postavy, zajímavě vystavěný děj a Čapkovský humanismus, čišící z každé věty. S tím souvisí hluboká poklona nakladatelství Mystery Press, které této sérii věnuje nadstandardní péči.
Tentokrát jsem ale od půlky knihy překonávala zklamání. Zatímco se vrší mrtvoly zavražděných kupců, Cadfael a Hugh jenom bezcílně bloudí jarmarkem a kloudně nic nevyšetřují. V závěru se semele dramatické vyvrcholení včetně sebeobětování a ultimátního hrdinského činu, to mě asi napoprvé uchvátilo. Jenže teď už to neobstálo. Jedná se o postavu Emmy. Zatímco všichni tápou, v čem je problém, ona to ví. Zjevně v ni strýc vkládal naprostou důvěru, takže by neměla být hloupá a naivní. Ovšem přesně tak se v závěru zachovala. Ona věděla, proč se události dějí, takže si všechny nitky měla pospojovat podstatně dřív než detektivové. Ale ne, ona sedne padouchovi naprosto hloupě na lep.
Autorka píše pořád skvěle, ale samotný detektivní příběh tentokrát moc nevyšel, což je u detektivky podstatná závada.

všech 24 komentářů

Související novinky - Svatopetrský jarmark (1)

Hladový hrob, Veliké když a další knižní novinky (5. týden)

26.01.2025

Kniha Svatopetrský jarmark v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně102x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi