Svatá přehled
Život ovdovělé hospodské Aloisie se obrátí vzhůru nohama ve chvíli, kdy se její dceři Kristě zjeví v lese Panna Maria. Třebaže ji krom Kristy nikdo neviděl, zpráva o zjevení se rychle rozkřikne, do zapomenutého kraje začnou proudit zástupy a zadlužená hospoda konečně prosperuje. Krista je stejnou měrou okolím adorována i nenáviděna. Sama Aloisie neví, na kterou stranu se přiklonit. Je její dcera lhářka, nebo vizionářka? A zjevuje se v lese skutečně Matka Boží, nebo něco mnohem děsivějšího? Příběh o lásce, víře a nekonečné vůli vychází ze skutečných událostí, které se odehrály v devatenáctém století na Broumovsku.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svatá. Přihlašte se a napište ho.

Nakonec to bohužel nebylo tak dobre,jak jsem předpokládala. Naštěstí jsem knihu nekoupila,protože bych byla hodně zklamaná.

Silný, syrový, tajemný a hluboce lidský příběh, který jsem doslova hltala v každé volné chvilce. Tohle není jen další román. Je to zážitek, který vás vnitřně zasáhne a zůstane s vámi ještě dlouho po poslední stránce.
Sara Zeithammerová pro mě byla do této chvíle neznámou autorkou, ale po Svaté už vím, že od ní potřebuji přečíst všechno – hned. Její styl psaní je neuvěřitelně autentický a vtahující, s citlivostí k postavám, prostředí i době. Každé slovo má váhu, každá emoce je skutečná.
Příběh ovdovělé hospodské Aloisie a její dcery Kristy, které otřese zjevení Panny Marie, je podaný s takovou mírou napětí, nejistoty a lidské bolesti, že jsem se přistihla, jak často zadržuju dech. Není to klasická “víra versus rozum” linka – je to mnohem hlubší. Dotýká se víry ve vlastní dítě, víry v to, co není vidět, víry v naději – i přes všechno, co nás chce přesvědčit o opaku.
Zasazení do 19. století na Broumovsku je vykreslené tak přesvědčivě, že máte pocit, jako byste stáli uprostřed zaprášené vesnické cesty a slyšeli zvony na kostele. A Krista? Je fascinující. Někdy jsem jí věřila, jindy o ní pochybovala – a přesně to mě na tom bavilo. Stejně jako Aloisie jsem balancovala mezi nadějí a strachem.
Po dočtení Svaté jsem si okamžitě pořídila i autorčinu knihu Stehy – její styl mě natolik nadchnul, že vím, že se k ní určitě vrátím, až přijde ten správný čas. Pokud bude stejně silná jako Svatá, čeká mě další mimořádný čtenářský zážitek.
Pro všechny, kdo milují psychologicky silné příběhy s reálným základem a atmosférou, která vás pohltí. Pro ty, kdo si potrpí na literaturu, která něco řekne – a taky zabolí.
Související novinky - Svatá (2)
Zjevení Panny Marie obrátí životy místních vzhůru nohama
23.05.2025
Návrat Ellie a další knižní novinky (20. týden)
11.05.2025
Kniha Svatá v seznamech
v Mé knihovně | 51x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Za mě bohužel zklamání. Asi jsem od příběhu čekala něco jiného.