Suzy přehled
Jana Pacáková
Jaký lepší dárek by mohla vybrat? Kristýna hned věděla, že tohle je přesně ten dárek, který musí své kamarádce Lucii koupit k narozeninám. Panenka. Další do její sbírky. Panenka… Vždyť co by se mohlo stát?
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Suzy. Přihlašte se a napište ho.

S tvorbou Jany Pacákovej som sa prvý raz stretol v r. 2018, kedy sa ku mne dostala útla zbierka jej hororových poviedok Paní pijavic. Už vtedy sa mi Jankin štýl zapáčil, takže som rád, že jej Martin Štefko v r. 2024 dal šancu a vydal jej v edícii Zrnka temnoty novelu Suzy. Na obálke je bábika a ak je v hororoch niečo ešte desivejšie, ako klauni (a lietajúce hlavy), tak potom vari azda naozaj už len bábiky. Ono by si to až 4* možno ani príliš nezaslúžilo, no jednak je tu skvelá obálka, jednak svižný, v dobrom jednoduchý príbeh (len si skúste taký napísať, uvidíte, aké je to v skutočnosti komplikované a náročné), jednak autorkin svižný štýl, ktorý sa nehrá na nič, čím nie je (čo by niektorí egoistickí autori za to dali) a v neposlednom rade to na mňa skrátka pôsobilo ako fajn a sympatický horororík (ehm).

Od babičky sem kdysi dostala krásnou porcelánovou panenku. Má dva blonďatý copánky, pletenou čepičku a kostkovaný šaty. Menuje se Anča Pečmanová a mám jí fakt ráda. Není totiž posedlá, což je její velká výhoda.
Porcelánová panenka, kterou dostane hlavní hrdinka novely Suzy od Jany Pacákové dostane takovouhle krásnou panenku. Ta sice nějakou dobu dělá parádu a radost, ale časem začne dost slušně vystrkovat růžky a odhalovat svoji pravou povahu. A místo radosti začne děsit všechny okolo. Takovou panenku doma mít nechcete no.
Suzy sklízí zatím spíš negativní, případně dost rozpačitý ohlasy, což asi chápu, pokud lidé nemají nějaké předchozí zkušenosti s autorčinou tvorbou, která je dost...řekněme osobitá, spíš metaforická, než nějak víc konkrétní a velmi atmosférická. Já už od ní, kdysi dávno, četla třeba Paní pijavic a tak i ta mi přišla skvělá a v podstatě na úrovni světovýho hororu.
No a Suzy je taky taková. I když je pravda, že je tady hodně znát jak se autorka literárně i životně posunula.
Příliš pozdě, Někdo jako ty a další knižní novinky (26. týden)
23.06.2024
„A já věřím, že mnohé věci skutečně mají duši.“
„Má oči, ale je slepá. Má uši, ale neslyší. Má ústa, ale nemluví. Má ruce, ale nemá cit.“
Kniha Suzy v seznamech
v Mé knihovně | 28x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
2024 | ![]() |
2013 | ![]() |
2018 | ![]() |
2010 | ![]() |
2012 | ![]() |
Bohužel mi příběh nesedl. Potenciál byl, ale výsledek mě bohužel nebavil. Pro mě to celé bylo moc předvídatelné.