Sucho přehled
Jane Harper
Případy agenta Aarona Falka série
1. díl >
Rozpraskaná půda odhalí i dávno pohřbená tajemství… Australský policista Aaron Falk z melbournského oddělení hospodářské kriminality se po dvaceti letech vrací do městečka Kiewarra sužovaného děsivým suchem. Do rodného venkovského kraje ho však nepřivedla pohroma, kvůli níž krachují podniky i farmy – přijel na pohřeb nejlepšího přítele Luka, který údajně zavraždil manželku i syna a poté spáchal sebevraždu. Falkovi to nedává smysl, a tak spolu s náčelníkem místní policie přistupuje k neoficiálnímu vyšetřování, proti němuž se záhy postaví téměř všichni místní. Vždyť kromě toho, že hrůzný čin postrádá logiku, je tu i řada dalších nesrovnalostí, prapodivných okolností a především: nové rány otevřely ty staré. S Lukem měli od puberty jedno tajemství, jenže to rozhodně nemělo vyplout na povrch…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2021 , OneHotBookOriginální název:
The Dry, 2016
Interpreti: Jakub Gottwald
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sucho. Přihlašte se a napište ho.
Vylidňující se venkov, kde všudypřítomné sucho tempo vylidňování ještě zrychluje, a kde to, že si sousedi vidí navzájem do talířů dokáže vyhnat napětí na pokraj městské občanské války. Hezky vystihnutá atmosféra, ale já prostě nemám rád, když se do příběhů tahají děti, a už vůbec ne, když se tam tahají jako oběti. Kniha má spád, nevyslovená tajemství pálí jako australské slunce, ale ten závěr... co do dopadení pachatele ještě dobrá, ale úplné finále bylo tak těžko uvěřitelné, že mi to dost zkazilo dojem z celé knihy.
Malé australské městečko Kiewarra je už dlouho sužováno neúprosným suchem. Místní farmáři jeho vlivem přicházejí o dobytek, o peníze i o zdravý rozum. Proto některé ani nepřekvapí, když mladý Luke Harper v zoufalství postřílí svou rodinu a následně zabije i sebe.
Do otřesené Kiewarry přijíždí na pohřeb Lukův kamarád z dětství Aaron Falk, nyní úspěšný policista. Společně s místním seržantem Racem se pouští do neoficiálního vyšetřování, protože některé skutečnosti jim jednoduše nesedí a možná se všechno odehrálo trochu jinak...
Tato kniha byla parádní a moc mě bavila. Je napsaná čtivě a chytře. Děj se pomalu, ale plynule odvíjí. Na závěr do sebe vše logicky zapadne.
Lokace do neotřelého prostředí australského venkova je taky fajn. Navíc je zde velice dobře vykreslena psychologie městečka, kde žijí lidé po generace, jejich nedořešené vztahy, podezřívání a roky staré křivdy, na které se nezapomíná. K tomu spalující atmosféra nikdy nekončícího vedra, která na vás nekompromisně dýchá z každé stránky. Uděluji plný počet hvězd, jinak nelze.
Žebříček nejprodávanějších eknih (duben)
04.05.2017
„Mouchy nejsou vybíravé. V mrtvém zvířeti a mrtvém člověku nevidí rozdíl.“
„Vždy znovu zažíval pocit stavu beztíže z toho, že on sám je jen drobnou tečkou v nekonečně plynoucím čase.“
Ocenění knihy (3)
2018 -
British Book Awards
(Crime & Thriller Book of the Year)
2018 -
Barry Award
(Best First Novel)
2017 -
CWA Dagger Awards
(Gold Dagger)
Kniha Sucho v seznamech
Austrálie prvotina vraždy detektivní a krimi romány zfilmováno venkov
2017 | Sucho |
2019 | Síla přírody |
2022 | Ztracený v pustině |
2023 | Přeživší |
2024 | Vyhnanci |
(SPOILER) 95 procent
V záplavě za poslední dobu víceméně průměrných knih je tato jako zjevení, fata morgána pouště. Naprosto boží, doporučuju všem. Extrémně podařená detektivka s naprosto hmatatelnou atmosférou, naprosto brilantně popsaným prostředím, velmi intenzivním případem a úžasnými hrdiny.
Naprosto mě to nadchlo, nemohla jsem se od toho odtrhnout, strašně mě bavil autorčin jazyk a smysl pro detail. Vše tu bylo tak hmatatelné a intenzivní, že jste přestali vnímat vše okolo a do knihy se vyloženě ponořili. Nechtěla jsem aby to skončilo, byla to opravdu čtenářská lahůdka a láska a od této chvíle si autorku zařazuju na post oblíbených autorů...každopádně trocha pesimismu nakonec, vsadím se, že ostatní knihy ze série už nebudou takové, jelikož budou postrádat tu osobnější linku, která tu byla duší celého příběhu. A tak si zoufám, bojím se a těším se na další díl.