Kruh se uzavírá přehled

Kirsten Beyer

Chakotay převzal velení lodi a Voyager je vyslán odpovědět na nouzové volání k planetě Kerovi. Spolu s prvním důstojníkem, nadporučíkem Tomem Parisem, si musí vybrat, zda uposlechnout rozkazy, nebo raději zachránit dva životy, které jsou jim nejdražší. Po brutálním útoku na klingonský svět Boreth se totiž pohřešuje B’Elanna Torresová i s dcerou Miral. S pomocí admirála Janewayové, a mnoha starých přátel i nových spojenců, se posádka musí vypořádat s prastarým tajemstvím, které je uvrhne mezi dvě válčící sekty a boj o duši klingonského lidu. Život Miral mezitím visí na vlásku… Ale tyto události a jejich následky jsou pouze předehrou k ještě temnějším dnům. Když je Voyager zatažen do zoufalého boje, do událostí Volání osudu, jsou křehké životy posádky v ohrožení stejně tak, jako vazby vytvořené mezi nimi v kvadrantu Delta. Ačkoli jim osud utržil zdrcující rány, musí se posádka vzchopit, aby čelila budoucnosti. Začíná nebezpečná cesta, na jejímž konci se kruh uzavírá.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2019 , Laser (Laser-books)
Originální název: Full Circle, 2009

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kruh se uzavírá. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Rilian
14.11.2025

V nedávné době jsem ST Voyager znovu zhlédl, ačkoliv nikdy nepatřil mezi mé oblíbené série. Nicméně oproti modernímu ST nabídl zajímavé postavy a výrazně obohatil svět ST o nové rasy a především prohloubil naše znalosti o Borzích. Po opětovném zhlédnutí jsem rovněž musel přiznat, že postava Neelixe není vůbec tak otravná jako Tilly nebo Adira z Discovery.
Původně jsem nechtěl tuto sérii číst, ale nakonec jsem rád, že jsem se do toho pustil. Kniha poměrně zdařile popisuje, co se stalo s posádkou po návratu na Zemi. Z tohoto důvodu mi nevadilo, že celý děj popisuje přípravu na novou misi. Tento díl byl dle mého názoru nezbytný, aby se jednotlivé postavy mohly přizpůsobit novým podmínkám. Zároveň si myslím, že kniha dala trilogii Volání osudu hlubší význam, jelikož nám umožnila spatřit dopady borgské invaze na jednotlivé postavy (Sedmá, Chakotay). V příběhu se vyskytne několik nových postav, které na rozdíl od série TNG relaunch působí propracovaněji a sympatičtěji (poradce Cambridge).
Zápletku s klingonskými sektami jsem si celkem užil, jelikož nepřímo navazuje na jednu z epizod 7. série. Nicméně postavy B’Elanna a Toma považuji za největší slabinu celého příběhu. Tom by se především dle mého názoru neměl stát prvním důstojníkem, protože ani v závěru seriálu neprodělal žádnou výraznou změnu, aby převzal takto zodpovědnou pozici. Stejně tak jsem si vypěstoval averzi vůči admirálu Batistovi, který se z neznámých důvodů chová nevyzrále a dětinsky.
Nicméně jsem rád, že celkově je v těchto knihách zachován styl, který v současném ST chybí. Postavy jsou dospělí lidé a jako takoví jednají. Dokáží spolupracovat i s lidmi, s nimiž nesouhlasí a přijímají fakt, že každé nezodpovědné rozhodnutí může mít negativní důsledky (Paris, Chakotay).
Knihu tedy mohu doporučit a doufám, že série si udrží svoji kvalitu.

všech 4 komentářů

Související novinky - Kruh se uzavírá (1)

Knižní novinky (43. týden)

20.10.2019

Kniha Kruh se uzavírá v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně35x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Kirsten Beyer také napsal(a)

2011  89%Teorie strun 2 – Fúze
2019  82%Kruh se uzavírá