Mír prohrává přehled
Na poručici Džasminder Čaudry se usmálo štěstí. Přežila. Deneva, její domovský svět, ale dopadla o poznání hůře. Borgové změnili povrch v nekonečnou pustinu neschopnou udržet život. Přežili jen ti, kdo se včas evakuovali, a Čaudry může jen doufat, že její rodina byla mezi nimi. Enterprise je jen jedna loď a ona jen jedna důstojnice, přesto se příběh, jako ten její, opakuje v celé Galaxii. Statisíce lidí vyhnaných z domovů bloudí vesmírem, ve snaze nalézt útěchu a bezpečný přístav. Rozkazy pro kapitána Jeana-Luca Picarda zní jasně: Hledat přeživší a pomoci všem v nouzi. Poprvé po mnoha generacích zažívají občané Federace strach a nejistotu z dalšího dne. Přestože neporažena, ocitá se Federace nebezpečně blízko okraje propasti. Kapitán Enterprise-E se ocitá v nezáviděníhodné situaci – rozmítá, zda je úsloví, že „ti, kdož dokáži vyhrát válku, častokrát neudrží mír“, pravdivé…... celý text
Originální název: Losing the Peace, 2009
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mír prohrává. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 4 komentářůSouvisející novinky - Mír prohrává (1)
Knižní novinky (25. týden)
17.06.2019
Kniha Mír prohrává v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Přečtených | 16x |
| ve Čtenářské výzvě | 1x |
| v Mé knihovně | 22x |
| v Chystám se číst | 5x |
| v Chci si koupit | 5x |

77 %
85 %
Mír prohrává
Závěrečný díl této série mi přišel poněkud zbytečným. Předchozí díl Větší než pouhý součet by splnil zcela stejnou funkci, pokud by se přidal epilog této knihy, v němž se Picard dozví o existenci Typhonského paktu.
Děj nic zásadního nepřináší a ukazuje nám stav Federace po masivní borgské invazi. Na jedné straně je to sice zajímavý náhled, ale děj je vystavěn nezajímavě a v podstatě se nikam neposune. Nejedná se o reflexi migrační krize, jak napsal uživatel hanak_v_exilu, protože kniha byla napsána v roce 2009.
Zajímavé pasáže nebyly bohužel vůbec rozvinuty. Např. linka s poručíkem Dšasminder Čaudry působila zajímavě, ale posléze vše vyřešil jeden rozhovor s Worfem. Tryss jsem v předchozích dílech považoval za zajímavou postavu, ale v této knize mě spíše štve, je přehnaně afektovaná a neustále znevažuje každého, s kým se pustí do rozhovoru.
Největší problém mám ovšem s postavou Picarda. Již od trilogie Volání osudu mi jeho chování prostě nesedí. Chová se nelogicky a jeho rozhodovací schopnosti jsou prostě slabé. Není to ten rozhodný vůdce, kterého známe ze seriálu. Spíše mi připomíná tu parodii ze seriálu ST Picard. Navíc mi vadí neustálé porušování rozkazů s minimálními důsledky. Samozřejmě, že se to ve ST děje, ale pokud byl rozkaz porušen, jednalo se o výjimečnou událost. Navíc zde byly negativní dopady rozhodnutí hlavních postav jako v případě Worfa a Jadzie. V této sérii se porušování rozkazů ovšem stává běžnou součástí příběhů.
Zkrátka, pokud tento díl přečtete, určitě vás to zabaví, ale pokud ho vynecháte, nic se nestane.