Stalo se prvního září přehled

Pavol Rankov

Děj románu se odehrává v letech 1938-1968. Zachycuje osudy tří kamarádů usilujících o lásku jedné ženy. Jejich příběhy vykresluje Rankov na pozadí zlomových historických událostí - Mnichov, druhá světová válka, komunistický převrat v únoru 1948, politické procesy padesátých let či pokus o reformy a následná sovětská okupace v srpnu 1968. Žádná historická katastrofa, národnost nebo víra však nedokázala zničit přátelství těchto mužů, ačkoliv proti sobě stáli jako rivalové v lásce. Prvního září 1938 se spolu setkají na koupališti, aby soutěžili o lásku krásné Márie. Jejich "boj" potom pokračuje dalších třicet let spolu se zápasem Slovenska o místo v dějinách Evropy. Stalo se prvního září je román o lásce, pokud ji vyšší moc dovolí.... celý text

Romány Literatura slovenská
Vydáno: 2010 , Host
Originální název: Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy), 2008

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stalo se prvního září. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Kaduri
26.07.2025

Audiokniha.
Úvod knižky bol sľubný:
"Na konci tridsiatych rokov dvadsiateho storočia sa len zopár malých miest v Československej republike mohlo pochváliť vlast­ným kúpaliskom. Levice k nim patrili.
Kedže prvý september 1938 bol slnečný deň, boli na kúpalisku takmer všetci. Dospelí s deťmi i bez detí, mládež aj starci, Levičania aj ľudia z okolitých dedín, Maďari, Slováci, Česi, Židia, Cigáni, rodina Nemca Barthela aj Bulhara Rankova. Boli tu de­mokrati, liberáli, konzervatívci, monarchisti, socialisti, naciona­listi, komunisti aj fašisti. Len anarchista Varga bol v Španielsku."

Ale postupne sa to celé nejako pokazilo.
Postavy nie sú prepracované do hĺbky, ich konanie je nedomyslené.
Vzťah troch priateľov k Márii je načrtnutý povrchne. Je to akási ich modla, ktorú si medzi sebou pohadzujú ako vrece zemiakov:).
Knižku môžeme brať skôr ako dobrodružný román, ktorý so záujmom čítate, ale nejako zvlášť neprežívate.
Mne to nestačilo...
A vlastne ani neviem výsledok nekonečných pretekov 1. septembra. Či to bola pointa:)?

všech 78 komentářů

Související novinky - Stalo se prvního září (0)

Ocenění knihy (2)

2014 - Angelus, Literacka Nagroda Europy Środkowej
2009 - Cena Evropské unie za literaturu

Kniha Stalo se prvního září v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně108x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi