Sršeň létá v noci přehled
Píše se rok 1941 a válečná situace se pro britskou RAF nevyvíjí příliš nadějně – v dešti nacistické protiletadlové palby se k zemi řítí jeden spojenecký bombardér za druhým. Otázka, která vojenské i politické špičky Spojeného království znepokojuje, tedy zcela logicky zní: Jak mohou být Němci o pohybu britských letadel tak podrobně informováni? Ve stejné době objeví mladý Dán Harald Olufsen na ostrůvku Sande cosi podezřelého. Zpočátku sice neví, o co přesně jde, ale brzy mu začne být jasné, že si celou věc nemůže nechat pro sebe. V cestě k Britům mu však leží ledové vlny Severního moře. Haraldovi se sice podaří získat starý dvojplošník Hornet Moth, který by mu mohl v útěku pomoci, jenže... dá se s takovým letadlem vůbec létat...?... celý text
Originální název: Hornet Flight, 2002
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sršeň létá v noci. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 51 komentářůSouvisející novinky - Sršeň létá v noci (1)
Rivalové, Jen čas ukáže a dalších 70 knižních tipů (15. týden)
10.04.2022
Kniha Sršeň létá v noci v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 3x |
| v Přečtených | 393x |
| ve Čtenářské výzvě | 31x |
| v Doporučených | 23x |
| v Mé knihovně | 154x |
| v Chystám se číst | 80x |
| v Chci si koupit | 26x |
| v dalších seznamech | 7x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
druhá světová válka (1939–1945) RAF - britské Královské vojenské letectvo válečné rományKen Follett také napsal(a)
| 2013 | Zima světa |
| 2021 | Pilíře země |
| 2021 | Večer a jitro |
| 2015 | Hranice věčnosti |
| 2018 | Pád titánů |

89 %

Zajímavé téma, dánský odboj za druhé světové války. Pokud je popis přesný, vypadalo to v Dánsku trochu jako u nás za von Neuratha. Dánové nejsou Slované, takže ta německá politika byla nejspíš jiná a Dánové pak asi nenafasovali svého "Heydricha". Ale lidé na okupovaném území jsou všude stejní, od kolaborantů přes užitečné idioty až po hrdiny.
A o těch lidech ta kniha je. Hlavní hrdina je samozřejmě ten kladný správňák s trochou rebelstí v krvi, ale mnohem zajímavější jsou vedlejší postavy, přičemž některé se v knize možná jen párkrát mihnou. Pastor a otec, starší bratr, pasák, prostitutka, ředitel gymnázia, vesnický policajt, dánský voják, svobodná matka, židovský podnikatel a mnoho dalších, každý se k okupaci nějak musel postavit.
Dohromady s příběhem, který by možná snesl epičtější vyvrcholení, je to velmi čtivý mix.