Srdce temnoty / Na pokraji sil
přehled
Námořník Marlow vypráví jednoho večera několika lidem o své cestě po řece Kongo a o jeho setkání s pološíleným angličanem Kurtzem, který žil dlouhou dobu mezi domorodci a stal se i jejich náčelníkem. Dokázal si je podmanit a ovládá jejich myšlenky. Temná strana barbarství je ekvivalentem k temné straně civilizace. Conrad varuje před nebezpečím manipulace s lidmi, která vede k odosobnění a ke zlu. Jedna z nejzásadnějších a často diskutovaných knih J. Conrada byla zfilmována s T. Rothem a J. Malkovichem v hlavních rolích a její námět posloužil i k filmu F.F. Coppoly Apokalypsa. Připojená rozsáhlejší povídka Na pokraji sil líčí tragický konec kdysi slavného námořního kapitána, který se na konci své životní dráhy zpronevěří svým zásadám jen proto, aby zajistil existenci své milované dceři.... celý text
Originální název: Heart of Darkness / The End of the Tether
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha "Srdce temnoty" od Josepha Conrada je považována za náročné čtení. Příběh se zaměřuje na temné stránky lidské přirozenosti a kolonialismus. Čtenáři oceňují autorův jazyk, který je bohatý a metaforický. Někteří čtenáři však považují knihu za obtížnou a nejednoznačnou, což může odradit méně trpělivé. Přesto mnoho z nich nachází v příběhu hluboké myšlenky a nadčasové poselství o lidské duši a morálce. Více v komentářích.
Komu by se kniha Srdce temnoty / Na pokraji sil mohla líbit?
- Čtenáři, kteří se zajímají o kolonialismus
- Milovníci literatury s hlubokými filozofickými tématy
- Fanoušci bohatého a metaforického jazyka
- Čtenáři hledající náročné a podnětné příběhy
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Srdce temnoty / Na pokraji sil. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 39 komentářůSouvisející novinky - Srdce temnoty / Na pokraji sil (0)
„Je zvláštní, jak málo bývají ženy v kontaktu s pravdou. Zijí ve svém světě a tomu se nikdy nic nepodobalo a nikdy se podobat nebude. Je ve všem až příliš krásný, a kdyby takový nějaký měly vytvořit, rozbil by se na kousky před prvním slunce západem. Vyšla by najevo nějaká skutečnost, která není v pořádku a s níž my muži žijeme spokojeně už od stvoření světa, a ta by zničila všechno.“
Kniha Srdce temnoty / Na pokraji sil v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 3x |
| v Přečtených | 215x |
| ve Čtenářské výzvě | 17x |
| v Doporučených | 12x |
| v Mé knihovně | 69x |
| v Chystám se číst | 121x |
| v Chci si koupit | 22x |
| v dalších seznamech | 12x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Část díla
![]() |
Na pokraji sil / Na konci síl 1902 |
![]() |
Srdce temnoty 1899 |
Joseph Conrad také napsal(a)
| 2010 | Srdce temnoty |
| 2004 | Lord Jim |
| 2006 | Srdce temnoty / Na pokraji sil |
| 1957 | Hranice stínu |
| 2011 | Před očima Západu |

87 %
67 %

Takové zamyšlení, co dělá člověka člověkem. Je divoch něco méně než člověk? Takové zamyšlení nad světem mužů, kterému vládne touha po moci, hamižnost a dobývačská posedlost. (Ovšem nebudeme si dělat iluze, že s námi ženami je všechno OK.) Napsané krásným, bohatým jazykem. Knihu jsem si vzala do kabelky, jak to obvykle dělám, a že si budu krátit cestu z práce. Když jsem se přistihla, že po přečtení 50 stran vlastně nevím, která bije, a že si takový lajdácký přístup toto dílko nezaslouží, začala jsem pěkně znovu a hezky doma na pohovce. A zážitek se ihned dostavil. Nešlo přestat číst.