Spisovatel jako povolání přehled

Haruki Murakami

Haruki Murakami nedává rozhovory, nerad se fotí, a taky připouští, že poměrně nerad rozebírá to, co napsal. Přesto napsal knihu, v níž se vyjadřuje k tématu spisovatelství. Nejsou to eseje v pravém slova smyslu, autor volí takovou formu, jako by šlo o rukopisy připravovaných přednášek – jako by přede mnou v malé přednáškové síni sedělo třicet až čtyřicet lidí a já k nim promlouval co možná nejpřátelštějším tónem… Několik kapitol z této knihy vyšlo původně v japonském literárním časopise Monkey. Nejsou to však texty na objednávku, jak autor upozorňuje, ale texty, které vznikaly spontánně a které spisovatel psal pro sebe samotného. Můžeme je tedy vnímat jako kompilaci názorů na to, jak se píše literatura.... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje O literatuře
Vydáno: 2017 , Odeon
Originální název: Šokugjó tošite no šósecuka, 2015

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha Haruki Murakamiho nabízí jedinečný pohled na jeho spisovatelskou cestu. Čtenáři oceňují jeho upřímnost a skromnost, což dává jeho příběhům zvláštní kouzlo. Mnozí čtenáři se ztotožňují s jeho myšlenkami a pocity, které sdílí v této autobiografické knize. Murakamiho styl psaní je považován za inspirativní a motivující, což čtenáře povzbuzuje k vlastní kreativitě a zamyšlení nad životem a psaním.

Někteří čtenáři však vyjadřují zklamání, že kniha nenabízí konkrétní návod na psaní. Místo toho se soustředí na autorovy osobní zkušenosti a úvahy. I tak je kniha považována za cenný příspěvek pro fanoušky Murakamiho, kteří chtějí nahlédnout do jeho myšlení a procesu tvorby. Je to dílo, které vyžaduje čas a pozornost, ale odměňuje čtenáře hlubokými myšlenkami a emocemi. Více v komentářích.

Komu by se kniha Spisovatel jako povolání mohla líbit?

• Fanoušci Haruki Murakamiho
  • Čtenáři hledající inspiraci v psaní
  • Milovníci literární autobiografie
  • Ti, kdo se zajímají o proces tvůrčího psaní
  • Čtenáři, kteří ocení upřímnost a skromnost autorů

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spisovatel jako povolání. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

tvůrčíkněžna
27.11.2025

Moc se mi líbilo, jak celou knihou prochází linka komplementace racionality + tvrdé dřiny a štěstí/náhody. Na jednu stranu Murakami tvrdí, že disciplína stojí za většinou jeho úspěchu (spíš než talent) a na druhou stranu většinu přelomových okamžiků, které pro něj lze vnímat jako nejzlomovější, přisuzuje štěstěně. Také mě zaujal důraz, který klade na propojení těla a mysli jako jednoho celku, když mluví o psaní. Zajímavá byla také kapitola o kritickém pohledu na vzdělání a jeho (ne)zbytnosti pro to aby člověk dobře psal, kdy podle něj dobrý spisovatel není primárně umělec ale hlavně svobodný člověk.

všech 85 komentářů

Související novinky - Spisovatel jako povolání (1)

Knižní novinky (30.3. - 7.4.)

30.03.2017

Kniha Spisovatel jako povolání v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně308x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi