Souostroví Gulag: 1918–1956 přehled

Alexandr Isajevič Solženicyn

Souostroví Gulag série

0. díl >

První české úplné vydání autorova stěžejního díla, odhalujícího a popisujícího poměry v sovětských komunistických koncentračních táborech, které se stalo synonymem politické a lidské obžaloby stalinismu. A. Solženicyn čerpá jak z vlastních zkušeností politického vězně, který prošel hrůzami Gulagu, tak z dobových dokumentů a mnoha autentických svědectví. Osud jednoho vězně, sledovaný a popsaný od zatčení přes vyšetřování, soud a transport do tábora, i další příběhy jednotlivých vězňů vedou pak autora k úvahám o nesmyslné krutosti a absurditě sovětského zákonodárství a poměrů ve Stalinově éře. Komplet tří svazků v kartonovém pouzdře. Komplet obsahuje: 1. díl. část I a II. – ISBN 978-80-200-1660-7; 2. díl. část III a IV. – ISBN 978-80-200-1661-4; 3. díl. část V až VII. – ISBN 978-80-200-1662-1.... celý text

Literatura světová Historie Historické romány
Vydáno: 2011 , Academia (CZ)
Originální název: Архипелаг ГУЛАГ (Archipelag Gulag), 1973

Co říkají o knize uživatelé?

Souostroví Gulag je považováno za zásadní dílo, které by měl každý přečíst. Čtenáři oceňují jeho hloubku a sílu, která vychází z popisu hrůz totalitního režimu. Mnozí se shodují, že kniha je náročná, ale její obsah je nezapomenutelný. Někteří čtenáři ji vnímají jako varování před opakováním historických chyb. Její komplexnost a množství informací poskytují cenný pohled na tragédie minulosti a vyzývají k zamyšlení nad lidskostí v těžkých časech.

Mnozí čtenáři se shodují, že Solženicynovo dílo je nejen literární, ale také historické svědectví. Upozorňují na to, jak důležité je znát pravdu o minulosti, aby se lidstvo vyhnulo podobným excesům v budoucnu. Kniha vyvolává silné emoce a nutí čtenáře přemýšlet o hodnotě svobody a lidských práv. Je to dílo, které zanechává hluboký dojem a rezonuje v myslích čtenářů dlouho po dočtení. Více v komentářích.

Komu by se kniha Souostroví Gulag: 1918–1956 mohla líbit?

• Čtenáři se zájmem o historii a politiku
  • Milovníci literatury s hlubokým obsahem
  • Osoby hledající varování před totalitními režimy
  • Studující a akademici z oblasti humanitních věd
  • Ti, kteří chtějí porozumět lidské psychologii v extrémních podmínkách

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Souostroví Gulag: 1918–1956. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Věra91
19.09.2025

Není to vůbec jednoduché čtení, musela jsem si to dávkovat. Toto veledílo jsem měla na seznamu dlouho, jelikož si myslím, že až teď jsem byla připravená si ho vlastně přečíst. Občas se mi u knihy dělalo špatně a proto jsem vždy četla jen chvíli. Bohužel mám pocit, že se v Rusku vlastně nic nezměnilo. Lidé se neponaučili a řada věcí se bude zřejmě odehrávat znovu. Není to kniha pro každého, ale kvůli současné situaci si myslím, že mi to trochu pomohlo vysvětlit nějaké věci.

všech 66 komentářů

Související novinky - Souostroví Gulag: 1918–1956 (1)

Knižní novinky (25. týden)

20.06.2021

Chápali, že trestné veci sú vymyslené, a jednako roky pracovali. Prečo…? Alebo samých seba prinútili nemyslieť (to už je rozpad osobnosti), brali to jednoducho: tak to musí byť! Ten, kto pre nich píše inštrukcie, sa nemôže mýliť. Lenže, pokiaľ si pamätáme, aj nacisti takto argumentovali, však?

Srdce obrastá pýchou ako sviňa slaninou.

všech 36 citátů najdete u autora

Ocenění knihy (1)

2012 - Magnesia Litera (Litera za nakladatelský počin)

Kniha Souostroví Gulag: 1918–1956 v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně201x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi