Soudničky přehled
Povolání žurnalisty přivedlo Karla Poláčka k pravidelné práci na referátech ze soudní síně, a tak se soudničky staly nejfrekventovanějším žánrem Poláčkovy publicistiky. Tento výbor, vydaný v rámci edice Spisy Karla Poláčka, je chronologicky uspořádaným výběrem prací, které ve 20. a 30. letech otiskoval v Lidových novinách, Tribuně, Českém slově, Telegrafu, Literárních novinách a Světozoru. K vydání připravila a ediční poznámku napsala Zina Trochová.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Soudničky. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 7 komentářůSouvisející novinky - Soudničky (0)
Kniha Soudničky v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Přečtených | 32x |
| ve Čtenářské výzvě | 1x |
| v Doporučených | 4x |
| v Mé knihovně | 24x |
| v Chystám se číst | 16x |
| v Chci si koupit | 3x |
| v dalších seznamech | 1x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Karel Poláček také napsal(a)
| 1979 | Bylo nás pět |
| 1966 | Edudant a Francimor |
| 1991 | Židovské anekdoty |
| 1994 | Podzemní město |
| 1994 | Vyprodáno |

93 %
76 %

Moc se bojím zubaře a už vím, proč se Čekárna jmenuje Čekárna, není úniku a ach jo, bude to bolet....
Kdyby tak pan Poláček věděl, jak mi pomohl v těžkých chvílích, moc bych si přála mu osobně poděkovat za společnost při četných návštěvách neoblíbeného mista.
Za kultivovanou a krásnou češtinu.
Za laskavost k hříšníkům.
Za pohlazení humorem.
Za nahlédnutí do tehdejších soudních síní.
Poslední soudničku v knize Osudy jednoho smokingu z 5.3.1939 už jsem dočetla v klidu doma.
A zjistila jsem, že opravdu úplně poslední soudničkou je velmi vtipný text s podmíněným trestem, uveřejněný v Lidových novinách 15.3.1939 s názvem Budou pět let sedět doma.
Ale málokdo si v onen tragický den příběh přečetl, obyvatelé republiky měli jiné starosti.
I když se Karel Poláček nechal po návratu z 1.sv. války odepsat z Židovské obce, Norimberské zákony byly neúprosné.
Plným Židem je ten, kdo pochází alespoň ze tří židovských prarodičů.
Karel Poláček musel skončit v Lidových novinách a stáhnout se z veřejného života.
Posledním a velmi smutným dopisem vydavateli je potvrzení o finančním vyrovnání s LN ze srpna 1939 a končí:
"S dokonalou úctou, Karel Poláček."
"S dokonalou úctou, pane Poláčku..."