Smutek sluší Elektře přehled

Eugene O'Neill

Obálka knihy Smutek sluší Elektře

Vrcholné O'Neillovo drama, vycházející z mytické příběhu, který známe z dramatického zpracování všech tří řeckých klasiků: Aischyla, Sofokla i Euripida. O'Neill se ovšem jen inspiruje dějovou a významovou kostrou a vlastní příběh přenáší do Spojených Států v polovině 19. století.

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 1992 , Dilia
Originální název: Mourning Becomes Electra, 1931

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smutek sluší Elektře. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

000nugatovej
28.10.2019

Osudová tragédie, silná jako antická, jenže tady osud nevytvářejí bohové, ale lidé sami, jejich nenávist, jejímž rubem je láska.
Lidské osudy jsou determinovány povahou, charakterem hrdinů. Mannon: " … Nevím, co mi to svazuje jazyk, když toužím nejvíc promluvit. A honem schovávám, co jsem chtěl rozdat. Nějaká síla se mne dotkne, a já zůstanu sedět ztuhlý a bez citu jako socha na náměstí." (str. 62)
A není, není úniku, ač po něm touží... Lavínie: "Vezmem se brzy, ano? A odstěhujeme se někam ven, daleko od lidí a zlých jazyků. Uděláme si ostrov na zemi - jenom my dva, sami pro sebe -! A děti budeme mít a budeme je milovat a naučíme je, aby milovaly život a nikdy, nikdy se nepoddaly nenávisti a smrti!" (str. 157/158)

všech 3 komentářů

Související novinky - Smutek sluší Elektře (0)

Kniha Smutek sluší Elektře v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně6x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi