Slavomír Pískatý: 20 let kapitánem Jumbo Jetu přehled

Slavomír Pískatý: 20 let kapitánem Jumbo Jetu
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/556157/bmid_slavomir-piskaty-20-let-kapitanem-jumbo-jetu.jpg 5 9 9

Příběh prvního obřího dopravního letadla v dějinách lidstva a jeho pilota. Legendární americké dopravní letadlo B-747 (první let 9. února 1969) a jeho první český kapitán, bývalý vojenský letec ČSLA Slavomír Pískatý (narozen 23. května 1958). Jak k sobě našli cestu? Proč má ikonický letoun na trupu onen nezaměnitelný hrb? Co všechno Jumbo Jet uveze? V unikátní společné biografii špičkového letadla a elitního letce najdete odpovědi na spousty otázek, ať jste zapálení fanoušci letectví, nebo jen „obyčejní“ cestující. Co dělat a nedělat, pokud zažijete poplach v oblacích? Jak žijí na cestách kolem světa dopravní piloti? Co se stane, když se v kokpitu civilního letounu potkají bývalí úhlavní nepřátelé, stíhači americké a československé armády? Slavomír Pískatý poznal Jumbo Jet do posledního šroubku. Z kapitánského křesla Korean Air mu velel 20 let, nalétal s ním 16 000 z celkových 25 000 hodin své letecké kariéry. Nahlédnete s ním nejen pod pokličku linkového létání s pasažéry, ale také do málo známého zákulisí nákladního letectví, neboť Jumbo Jet je vedle osobní dopravy ohromně oceňovaným nebeským náklaďákem.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slavomír Pískatý: 20 let kapitánem Jumbo Jetu. Přihlašte se a napište ho.

Afilada
08.01.2025 5 z 5

V půlce 60. let jsem se dočetl v ABC mladých techniků, že Američané dávají dohromady opravdu velké civilní letadlo pro mezikontinentální lety. Tehdy jsem si umínil, že s ním jednou přes oceán poletím. V 70. letech jsem se chodil dívat na B 747 Jumbo na pražské Příkopy, kde v kanceláři Air India měli ve výkladní skříni model. Letadlo se záhy stalo i u nás za železnou oponou (!) takovou legendou, že např. slovenská televize Bratislava nastudovala velmi úspěšnou pondělní televizní inscenaci "Kdo řídí Jumbo Jet?". Odehrávalo se to na palubě B 747, kterou vytvořili v bratislavském studiu (!), "na palubě" hráli nejlepší slovenští herci.
Životní sen se mi splnil v roce 1986, letěl jsem s KLM B747 Jumbo z Amsterdamu do Mexika, při přiblížení hráli v (primitivních) sluchátkách Novosvětskou, řinuly se mi slzy z očí a nešlo to zastavit.

Batigol555
15.11.2024 5 z 5

Krásně zpracovaná kniha o cestě českého pilota za volant letadla B-747 zvaného Jumbo Jet, které 20 let pilotoval jako kapitán. Kniha je doplněná spoustou fotografií z celého světa spojených s jeho cestami. Doporučuji všem fanouškům letectví.

Planoucí koruny, Beze strachu a další knižní novinky (43. týden)

20.10.2024

Kniha Slavomír Pískatý: 20 let kapitánem Jumbo Jetu v seznamech