Skleník přehled

Skleník
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/550276/bmid_sklenik.jpg 4 12 12

Mrazivá vize budoucnosti. Od scénáristy legendárních seriálů Babylon 5 a Osmý smysl. Kniha Skleník od oceňovaného autora J. Michaela Straczynského je nekompromisní, svižný sci–fi román o rozhodnutích, před něž jsme postaveni, a o jejich důsledcích, kterým pak musíme čelit. Když je Riley Diaz uvězněna na základě nového tajemného zákona o obraně, ocitne se v jednom z rychle přibývajících Amerických středisek obnovy – zařízení po vzoru psychiatrických léčeben –, kde má podstoupit povinnou převýchovu. Program ASO používá ke zlomení disidentů podlé strategie, jako je nucená terapie, nedobrovolná medikace, samovazba, omezené příděly jídla a další. Podvol se, a jsi volný. Vzdoruj a… Osamocená Riley vyhlašuje válku lžím a manipulacím a snaží se program ASO a jeho pracovníky v bílých pláštích zničit. Přestože je izolovaná a spoluvězni ji nemají zrovna v lásce, nakonec si získá jejich důvěru a vytvoří si pevné pouto s tajemným pacientem známým pouze jako Frankenstein, který je stejně záhadný jako jeho jmenovec. Na počátku zničení nespravedlivého systému někdy stojí pouze jeden člověk, který je ochoten navzdory všemu vstát a říct „ne“ – a to i ve chvíli, kdy má pocit, že vstát nedokáže. A Riley Diaz je připravena rozbít Skleník za každou cenu.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Bourdon

The Glass Box, 2024

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Skleník. Přihlašte se a napište ho.

Jane2016
16.02.2025 4 z 5

Fantasy a sci-fi nejsou zrovna žánry, ke kterým bych se často vracela. Když mám čas, dám přednost spíše detektivce nebo románu. Jenže když jsem si přečetla anotaci této knihy, něco mě na ní upoutalo – a nakonec jsem neodolala. A víte co? Bylo to bombastické čtení s výrazným orwellovským nádechem.

Strach, manipulace a omezování svobody – to všechno zažívá hlavní postava tohoto příběhu. A i když byla Riley svým chováním specifická, dokázala jsem si k ní velmi rychle vytvořit pouto. Její houževnatost a ironie mě neskutečně bavily a dodávaly příběhu zvláštní energii.

Několikrát mě při čtení nepříjemně zamrazilo. Nejde totiž o sci-fi, které by působilo jako čistá fikce – naopak, s každou další kapitolou si člověk uvědomuje, jak snadno by se něco podobného mohlo stát skutečností.

Děsivé, ale zároveň strhující čtení, které naprosto předčilo má očekávání. Pokud váháte, jestli se do knihy pustit, určitě neváhejte. Stojí to za to!

Jenny46
11.02.2025 5 z 5

Kniha je hodně zneklidňující a děsivá vybízí k zamyšlení a tak si říkám je to
sci -fi nebo realita možné budoucnosti. Téma, které jsou aktuální a ohrožující naši schopnost rozhodovat se sami za sebe, omezování svobody projevu!!!
Většina knihy je strávená "psychiatrické léčebně " a sledujeme cestu hlavní postavy Riley.
Myslím si, že je tu hodně odkazů na různé podobné knihy...
Autor je spíš producent televizních pořadů, komiksů, ale román se povedl a stojí za přečtení je tohle varování?! To co mi probíhá hlavou nad čím přemýšlím a myšlenky pochodují, no ještě dlouho budu mít knihu v hlavě!!!

micha-ella
03.02.2025 3 z 5

Mně tato knížka připomněla román Vyhoďme ho z kola ven, ale asi i proto mi připadala méně zdařilá. A hlavní postava tak umanutá, až mě chvílemi napadlo, že fakt potřebuje léčbu. Vzdorovat má smysl do okamžiku, kdy to pomáhá dostat se z područí a neohrozit nevinné. Závěr příběhu je poplatný současné módě vybičovat akci skoro do absurdna, to mi taky vadilo.

Kniha Skleník v seznamech

v Mé knihovně37x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)