Šikmý kostel přehled
Šikmý kostel série
1. díl >
Románová kronika ztraceného města. Podtitul knihy lapidárně shrnuje příběh o někdejší pastevecké vesnici, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později zašla na úbytě – také kvůli těžbě uhlí. Dnes už z výstavných budov a vznosné katedrály nezbylo nic. Jen šikmý kostel, který strmě a varovně ční do pusté krajiny. Kniha začíná obrovským důlním neštěstím roku 1894, které drsně zasáhlo do života obyvatel celého kraje. Patří mezi ně i hrdinové této knihy, jejichž pohnuté osudy můžeme po následující čtvrtstoletí sledovat. Barbora, Julka a Ludwik jsou představiteli tří naprosto odlišných dějových linií, které se však na mnoha místech proplétají a vytvářejí plastický obraz polozapomenutých časů, jejichž drsnost je pro dnešního čtenáře v mnoha ohledech téměř nepředstavitelná. Každý z hrdinů čelí životním výzvám po svém: někdo se jim trpně poddává, jiný se snaží uchopit šance, které mu kvasící doba nabízí. Do všech osudů však opakovaně a nemilosrdně zasahují velké dějiny, které úsilí obyčejného člověka mohou snadno proměnit na prach. Anebo ne. Příběh je vystavěn na skutečných událostech, z nichž mnohé doposud nebyly v české románově tvorbě zpracovány. Vyprávění ubíhá v dramatickém tempu a natolik autenticky, že se děj před očima čtenáře mnohdy mění na film zaznamenávající i to, co donedávna zůstávalo skryto ve třinácté komnatě české historie.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha "Šikmý kostel" od Karin Lednické přináší fascinující pohled na život hornických rodin na severní Moravě. Příběh se odehrává v letech 1894 až 1921 a zachycuje těžkosti a radosti obyvatel zapomenutého města. Autorka mistrovsky vykresluje postavy, které se čtenářům dostanou pod kůži. Historické události, jako je dolní neštěstí a česko-polské napětí, dodávají příběhu hloubku a kontext. Čtenáři oceňují nejen silný příběh, ale i jazyk, který je plný emocí a autenticity. Kniha se stala oblíbenou a mnozí se těší na její pokračování. Více v komentářích.
Komu by se kniha Šikmý kostel mohla líbit?
- Čtenáři historických románů
- Milovníci silných příběhů o lidských osudech
- Fanoušci české literatury
- Ti, kdo hledají emocionální čtení
- Čtenáři se zájmem o regionální historii
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šikmý kostel. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 1851 komentářůSouvisející novinky - Šikmý kostel (68)
TOP 100 knih roku 2025 podle čtenářů Databáze knih
27.12.2025
100 nejčtenějších knih roku 2024
27.12.2024
Žebříček nejprodávanějších knih (36. týden)
12.09.2024
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Ano, Velká válka skončila, mocipáni sestavují nový svět, v Čechách lidé radostně prozpěvují husitské písně. Ale tady v Karwiné a kolem ní jako by jedna válka přešla v druhou. Prokletá doba, prokleté sváry! A kvůli čemu to všechno? Barka tomu rozumí stále méně a méně. Tolik nenávisti mezi lidmi! Odkud se vzala? Kde nabrala tolik síly?“
„Bolest člověka utluče, když se nechá.“
všech 10 citátů najdete u autoraOcenění knihy (4)
Audiokniha roku
(Absolutní vítěž)
Český bestseller
(Česká beletrie pro dospělé - ČESKÝ BESTSELLER (hlavní kategorie))
Kniha roku - Čtení tě mění
(Absolutní vítěz – Kniha roku 2020)
Kniha roku - Čtení tě mění
(Společenský román)
Kniha Šikmý kostel v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 255x |
| v Přečtených | 12 044x |
| ve Čtenářské výzvě | 3 712x |
| v Doporučených | 1 105x |
| v Mé knihovně | 1 864x |
| v Chystám se číst | 2 179x |
| v Chci si koupit | 641x |
| v dalších seznamech | 65x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
první světová válka (1914–1918) rodinné vztahy česko-polské vztahy hospodářská krize historické romány podle skutečných událostí horníci, havíři Karviná vznik ČSR (1918) důlní nehody Orlová Těšínsko, Těšínské SlezskoKarin Lednická také napsal(a)
| 2020 | Šikmý kostel |
| 2021 | Šikmý kostel 2 |
| 2022 | Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie |
| 2024 | Šikmý kostel 3 |

95 %

Trochu je mi lito, ze jsem se ke knize dostala az ted, kdyz vim, jaky obrovsky boom to byl a velice kladne hodnoceni to jen potvrzuje. I kdyz nejsem typ ctenare, ktery by si vybiral romanove kroniky, tak musim pripustit, ze me pribeh bavil. Dej byl poutave napsany a i kapitoly se cetly dobre. Jedine malinke minus pro me bylo, ze jsem si zadnou postavu nejak neoblibila. A ze tech postav tam bylo celkem dost. Uvidim, jestli budu mit cas a pustim se dalsiho dilu.