Šikmý kostel 2 přehled
Šikmý kostel série
S Barkou, Ludwikem, Julkou a dalšími hrdiny trilogie Šikmý kostel se setkáváme vzápětí poté, co jsme je v závěru prvního dílu opustili. Zatímco ve zbytku nově vzniklého Československa nastávají zlaté časy, v Karvinné – jak se nyní město jmenuje – se stále velmi silně projevují důsledky předešlého dramatického dění. Prosakují do všech oblastí života. Ne vždy v dobrém. I přesto lze říct, že dvacátá léta jsou pro obyvatele města relativní selankou, dobou významných společenských změn a hospodářského rozmachu. Nastupující generace se může těšit výsadám a možnostem, které byly v nedávné minulosti nedosažitelné, a začínají se před ní rozprostírat dříve netušené možnosti. Klíčící naděje však rázně ukončí hospodářská krize a vzápětí po ní opětovný vzestup nacionalistických nálad. Napětí ve společnosti stoupá a rodiny našich hrdinů rozštěpují rozdílné názory: zatímco jedni se nadcházející hrozby obávají nebo mezi prvními nesou její ničivé důsledky, jiní probíhající změny vítají jako šanci k odčinění utrpěných křivd. Smršť událostí po nástupu německé okupace však nakonec smete všechny, protože v tomto regionu i druhá světová válka probíhala dosti jinak než ledaskde jinde. Příběh je také tentokrát vystavěn na skutečných událostech a čtenář s překvapením zjišťuje, že mnohé z toho, co se v druhém díle Šikmého kostela odehrává, zůstávalo po dlouhá desetiletí skryto ve třinácté komnatě dějin.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Tato kniha je výjimečná a těžko se hodnotí. Je to dílo, které si žádá pozornost a čas na zpracování. Příběh se odehrává v letech 1921 až 1945 a zachycuje osudy mnoha postav. Historické události jsou zde zpracovány s velkou empatií a důvtipem. Autorka nabízí čtenářům pohled na složitou historii regionu a život obyčejných lidí. Její styl psaní je poutavý a dokáže vtáhnout do děje. Kniha se stává nezapomenutelným zážitkem, který zanechává hluboký dojem. Více v komentářích.
Komu by se kniha Šikmý kostel 2 mohla líbit?
- Čtenáři, kteří se zajímají o historické romány
- Milovníci příběhů o lidských osudech
- Fanoušci literatury s hlubokým emocionálním nábojem
- Ti, kdo chtějí poznat zapomenuté části historie
- Čtenáři hledající autentické vyprávění
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šikmý kostel 2. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 959 komentářůSouvisející novinky - Šikmý kostel 2 (41)
TOP 100 knih roku 2025 podle čtenářů Databáze knih
27.12.2025
100 nejčtenějších knih roku 2024
27.12.2024
Žebříček nejprodávanějších knih (20. týden)
23.05.2024
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Člověk nesmí chtít od života moc, protože pak je akorát věčně zklamaný.“
„Lidé chtěli prostě jen normálně žít - a na místo toho museli prožít všechny ty hrůzy.“
všech 7 citátů najdete u autoraOcenění knihy (1)
2021 -
Český bestseller
(Cena čtenářů)
Kniha Šikmý kostel 2 v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 162x |
| v Přečtených | 7 340x |
| ve Čtenářské výzvě | 2 338x |
| v Doporučených | 605x |
| v Mé knihovně | 1 350x |
| v Chystám se číst | 919x |
| v Chci si koupit | 257x |
| v dalších seznamech | 50x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
koncentrační tábory druhá světová válka (1939–1945) česko-polské vztahy první republika, 1918-1938 rozhlasové zpracování Mnichovská dohoda (1938) hornictví zajatecké tábory nucené práce podle skutečných událostí Karviná národnostní konflikty důlní nehody nucené vysídlováníKarin Lednická také napsal(a)
| 2020 | Šikmý kostel |
| 2021 | Šikmý kostel 2 |
| 2022 | Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie |
| 2024 | Šikmý kostel 3 |

92 %

Knihu jsem rozečetla, a pak ji odložila. Teď jsem se k ní vrátila a úplně mě vtáhla. Během 4 dnů jsem ji přečetla. Za mě snad ještě lepší než 1.díl. Těším se a otevírám 3.díl románové kroniky.