Setkání s Rámou přehled
1. kniha série Ráma. První z řady románové tetralogie klasika světové sci-fi vypráví o prvním setkání lidstva s gigantickou kosmickou lodí neznámého původu. Výzkumný tým pronikne do jejího nitra, kde nacházejí zdánlivě mrtvé moře a opuštěné stavby, připomínající města. V průběhu průzkumu se v Rámovi objeví první známky života, jehož vznik nedokáže nikdo objasnit. Vědci pokračují ve svých výzkumech, politikové se chystají zlikvidovat loď pod záminkou ochrany integrity Sluneční soustavy.... celý text
Originální název: Rendezvous with Rama, 1973
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha "Setkání s Rámou" je považována za klasiku sci-fi žánru. I po letech od svého vydání zůstává fascinující a aktuální. Čtenáři oceňují její schopnost vyvolat pocit tajemství a objevování. I když se některé technické detaily mohou zdát zastaralé, příběh stále oslovuje svou hloubkou a promyšleností. Atmosféra a filozofické úvahy o lidském chování při kontaktu s mimozemskou civilizací dodávají knize na hodnotě. Mnozí čtenáři se k ní rádi vracejí a doporučují ji dalším milovníkům sci-fi. Více v komentářích.
Komu by se kniha Setkání s Rámou mohla líbit?
- Fanoušci klasické sci-fi literatury
- Čtenáři hledající hluboké filozofické otázky
- Milovníci objevování neznámého
- Ti, kdo ocení technické detaily a promyšlené příběhy
- Čtenáři, kteří se rádi vracejí k oblíbeným knihám
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Setkání s Rámou. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 186 komentářůSouvisející novinky - Setkání s Rámou (1)
Vychází Čtenářský diář 2023, Sváděj mě a další knižní novinky (35. týden)
28.08.2022
Cena Jupiter
1973 -
Nebula Award
Kniha Setkání s Rámou v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 20x |
| v Přečtených | 1 696x |
| ve Čtenářské výzvě | 84x |
| v Doporučených | 144x |
| v Mé knihovně | 591x |
| v Chystám se číst | 310x |
| v Chci si koupit | 69x |
| v dalších seznamech | 18x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
vesmír mimozemské civilizace hard sci-fi Hugo (literární cena) Nebula (literární cena) sci-fi Jupiter (literární cena)Arthur Charles Clarke také napsal(a)
| 2008 | 2001: Vesmírná odysea |
| 1984 | Setkání s Rámou |
| 2005 | Konec dětství |
| 1994 | Návrat Rámy |
| 1982 | Zpráva o třetí planetě |

89 %
74 %

Nejdůležitější asi je, že se z cesty za neuskutečnitelným poznáním a odhalením nestalo na svém konci zklamáním. Příběh větší než život (nebo rovnou celá lidská rasa) nezanechá pachuť, ačkoli ošklivé zaškobrtnutí se mohlo přihodit i v cílové rovince.
Dějovost ustupuje do pozadí, stejně tak větší charakterizace postav. Obojí by klidně sneslo větší prostor, jenže by se utíkalo od hlavní látky. Od Rámy a všeho, co představuje.
Touhu po poznání, odvahu vstoupit do neznáma, pokoření vlastního strachu, idealismus spolu s optimismem, schopnost se překonávat či odpovědnost za sebe a své činy. To všechno se dotýká nejen hrdinů. Přesah se přes stránky knížky dotýká až čtenáře. A k tomu se útržkovité vyprávění přesně hodí.
Snad se vysněnou adaptaci Denise Villeneuvea podaří přivést na plátno. Kvalita, velkolepost i myšlenková bohatost by měly být automaticky zaručeny.