Příručka šetrného čaroděje pro přežití ve středověké Anglii přehled

Brandon Sanderson

Na louce nedaleko lesa se ocitá mladý muž, který si nevzpomíná na svou minulost, nevybavuje se mu vlastní jméno a vlastně ani netuší, proč je tam, kde je. Aniž by měl ponětí, kde vůbec je. Kolem něj se povaluje pár listů z příručky pro cestování do jiných dimenzí, většina knihy je ale zničená...... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: 2024 , Talpress
Originální název: The Frugal Wizards Handbook for Surviving Medieval England, 2023

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příručka šetrného čaroděje pro přežití ve středověké Anglii. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Sidonie
22.08.2025

Tohle bylo asi jedno z nejlepšího, co jsem od Sandersona zatím četla. Bylo to teda úplně jiné než jeho ostatní knihy. Nějak mě to fakt hodně vzalo za srdce.

Je to na povrchu takový lehký, zábavný, ale zároveň jde o hlubokou satiru a nastavení zrcadla egu naší společnosti. Fakt se mi to hromně líbilo. To, co bylo na povrchu, i to, co bylo pod pokličkou.

Nejlepší momenty:
Když runař odhalil svou schopnost uzdravování.
Když Ealstan porazil moderní ozbrojené a vylepšené vojáky (neměli šípy, tak pohoda, ne?).
Když se Sefawynn nasrala na boha.
Když se ctihodný aelv rozhodl spáchat sebevraždu, aby zachránil svoje milovaný.

"Schopnost zabíjet je neoslnila. Vyděsila, to ani, ale že by je ohromila? Ne.
Je ohromila schopnost přežít.
Přehodnocoval jsem divoký výraz ve Wealdsigových očích. Zuřivý způsob jeho vystupování. Třeba nebyl nevyzpytatelný ani bezohledný. Třeba byl pravý opak.
"Kolik?" zeptal jsem se ho. "Kolik synů jsi ztratil v bitvě?"
"Sedm," zašeptal. "Všech sedm chlapců."

Lidi jsou pořád stejní. Liší se technologie, jakou mají k dispozici, ale v jádru jsou pořád stejní. A ať už jsou z jakýkoli dimenze, stojí jejich život za to.
Runaři, Sefawynn, Ealstane, budete mi chybět. Žijte šťastně!

(A Brandone, díky za ten konec!)

všech 7 komentářů

Související novinky - Příručka šetrného čaroděje pro přežití ve středověké Anglii (0)

Kniha Příručka šetrného čaroděje pro přežití ve středověké Anglii v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně36x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy: