Sběratel sněhu přehled
Jan Štifter
Dominik opatrně sbírá sníh do sáčku, aby v mrazáku uchoval jeho přítomnost. Jenže ta je stejně prchavá jako život špinavého kluka, kterého Dominik vídá jako zjevení každou noc u postele. Pokoj, v němž si ve 20. letech paní Pumprlová psala deník, i trosky starých budov, na něž si pamatují jen obyvatelé budějovického lágru, ožívají. Tři časové linie, tři generace a i osudy mnoha lidí, se kterými si pohrála historie, se prolínají v jeden strhující příběh, v němž se vrací lidé z dávných dob, protože minulost zůstala nedořešená. S posledními přeživšími se však musí definitivně přihlásit o slovo.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sběratel sněhu. Přihlašte se a napište ho.

"Až na ten konec dobrý"...knihy od Jana Štiftera se čtou jedním dechem. Příběh vás pohltí a od první stránky se až do konce nemůžete odtrhnout. Nejinak to pro mě bylo u Sběratele sněhu. Ovšem až do chvíle, kdy 17letá dívka přirozeně rozváží svačiny, uprostřed sídliště si za jeden večer vyhloubíte jámu do starých sklepů, které jsou natolik bezpečné, že se tam můžete v poklidu pohybovat, o čtení z map bez jakékoliv přípravy nemluvě. A to vše navíc narychlo poskládané do cca 20ti posledních stran knihy. Jako by už nebyl prostor o závěru trochu popřemýšlet. Za mysteriózní jsem při výběru knihy považovala ducha chlapce, ale ne konec příběhu.

Nádherně napsaná kniha, všechny tři časové roviny mě bavily a nutily mě číst stále dál. Autorův styl mi sedl, tak to bylo i s knihou Paví hody.
Ocenění knihy (1)
2019 -
Česká kniha
(Cena čtenářů)
Kniha Sběratel sněhu v seznamech
v Přečtených | 1 051x |
v Mé knihovně | 241x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
duchovno přátelství, kamarádství partnerské vztahy česká literatura rodina rodinné vztahy Sudety odsun, vysídlení Němců ságy České BudějoviceAutorovy další knížky
2018 | ![]() |
2022 | ![]() |
2016 | ![]() |
2020 | ![]() |
2014 | ![]() |
Zajímavá kniha a zajímavý příběh (nebo spíš příběhy). Prolínání různých časových období a životy jednotlivých postav v nich.
Jak spolu tyto období a postavy souvisí si jistě rádi přečtěte. Já sice asi nebudu patřit mezi nadšence tohoto díla, ale rozhodně to nebyla ztráta času.