Sametový pelyněk přehled
Strhující příběh z konce osmdesátých let dvacátého století. Když Lada, pětadvacetiletá sousedka Kozderkových, jednoho dne uslyší dětský pláč, obviní svého souseda, vysoce postaveného funkcionáře, z týrání. Pak už jde vše ráz na ráz. Pro Ladu začíná opravdové peklo. V práci je přeřazena na nižší pozici, její osobní život se změní o sto osmdesát stupňů, a nakonec se dostává až do vězení. Druhou dějovou linku tvoří pohled sedmileté Kozderkovy dcery Alenky, která v Ladě vidí princeznu. Alenka se snaží být hodnou dcerou, vzornou jiskrou a dobrou kamarádkou, a stejně jako Lada vzdorovat nepřízni osudu. Příběhy Lady a Alenky se nakonec protnou ve strhujícím finále.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sametový pelyněk. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 82 komentářůSouvisející novinky - Sametový pelyněk (2)
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2025)
01.09.2025
Návrat Ellie a další knižní novinky (20. týden)
11.05.2025
„Babička plakala. Gratulovala mamince, přesto plakala. Tenhle svět je hrozně složitý, nic není tak, jak na první pohled vypadá. A mně se to nelíbí. Proč by si dospělí prostě nemohli říkat pravdu, když my děti to dokážeme?“
„"Ježíšku, prosím tě, ať tatínek neublíží té krásné černovlasé paní," opakovala jsem si schovaná ve skříni s máminými věcmi.“
všech 3 citátů najdete u autoraKniha Sametový pelyněk v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 5x |
| v Přečtených | 323x |
| ve Čtenářské výzvě | 25x |
| v Doporučených | 24x |
| v Mé knihovně | 108x |
| v Chystám se číst | 384x |
| v Chci si koupit | 88x |
| v dalších seznamech | 5x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
vězení, věznice 80. léta 20. století rodinné vztahy psychologické romány autobiografické prvky socialismus týrání komunistický režim historické romány zneužívání dětíJana Jelínková také napsal(a)
| 2022 | Dokonalé propojení |
| 2023 | Mrazivá náruč |
| 2025 | Sametový pelyněk |
| 2021 | Letní kraťasy |
| 2023 | Zasněžené příběhy |

92 %
78 %

Téma totalitního režimu osmdesátých let pohledem malé holčičky Alenky a mladé slečny Lady. Obě si prošly vlastním peklem. Příběh se dobře četl, stále jsem čekala nějaké vyvrcholení, takže konec knihy byl pro mě dost rychlý.