Lvi na výsluní přehled

Stefania Auci

Sága rodu Floriů série

Floriovi, chudí přistěhovalci z Kalábrie, dobyli Palermo. Z opovrhovaných apatykářů se stala nejvýznamnější sicilská rodina, jež ovládla obchod, dopravu a nejdůležitější průmyslová odvětví, přiženila se do aristokratických kruhů a vstoupila do politiky… Cesta za úspěchem je trnitá, ještě těžší však je se na vrcholu udržet. Pokračování strhující ságy o skutečných osudech významné sicilské rodiny se soustředí na Ignazia Floria, který se ujímá rodinného impéria po smrti jeho zakladatele, svého otce Vincenza. Ignaziův příběh se odehrává na pozadí bouřlivých událostí, sociálních nepokojů a politických konfliktů mladého Italského království v sedmdesátých a osmdesátých letech 19. století. Je příběhem vítěze a „dobyvatele“, ale také nešťastné lásky a věčného dilematu těch, kdo jsou nuceni se místo srdcem rozhodovat hlavou a musejí dávat přednost zájmům vyššího dobra před vlastním štěstím.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2022 , Metafora
Originální název: L'inverno dei Leoni, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lvi na výsluní. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Margherita_N
16.09.2025

Poslouchala jsem italskou audioknihu. Zajímavé je, že zatímco italské vydání tvoří pouze dvě části, česká verze je rozdělená do tří knih, což mě trochu zmátlo a chvíli jsem pátrala, jestli mi něco neuniklo. Interpretace Ninniho Bruschetty je specifická. Jeho civilní styl, téměř bez intonačních změn, působí jako vyprávění doma u stolu. Pro mě osobně je stále těžké si na něj zvyknout, výslovnost je často nedbalá a některé pasáže ztrácí na dramatičnosti, kterou by si děj rozhodně zasloužil.

A že je co vyprávět. Lvi na výsluní sledují Ignazia Floria, dědice impéria, které jeho otec (myslím, že Vincenzo, ale kdo se v těch Ignaziích a Vincenzech má vyznat) vybudoval z ničeho. Ignazio se snaží udržet rodinné jméno na vrcholu, zatímco se potýká s politickými nepokoji v Itálii druhé poloviny 19. století, společenskými změnami a vlastními vnitřními démony. Je to příběh o moci, loajalitě, nešťastné lásce.

Sága nabízí pohled na přerod Floriů z chudých přistěhovalců v nejvlivnější sicilskou rodinu, která ovládá obchod, dopravu i politiku. Fascinující je, že se to opravdu stalo. Historické kulisy konce 19. století dodávají prostřednímu dílu příběhu hloubku, ale zároveň ukazují, jak vrtkavá je sláva.

Zatímco jeho otec budoval úspěch, Ignazio ho musí udržet – a to je mnohem těžší. Floriovi jsou stále vnímáni jako „cizáci“ – bohatí, ale ne aristokrati. Ignazio se snaží získat uznání, ale Palermo mu ho nikdy plně nedá. Jako dědic impéria myslí Ignazio na budoucnost rodu spíš než na to, aby své rodině byl prostě nablízku. Právě tahle zodpovědnost ho izoluje od manželky i dětí. Nakonec na jeho místo přichází Ignazziddu — syn, který má vše převzít, ale moc si s tím neví rady. Ale o tom v závěrečném díle.

Skvěle napsaná sága na motivy skutečných událostí, psaná podle skutečných lidí a jejich životů. Velmi doporučuju.

všech 12 komentářů

Související novinky - Lvi na výsluní (2)

Lvi na výsluní a další knižní novinky (22. týden)

29.05.2022

Láska naslepo, Bez krve, a další knižní novinky (13. týden)

27.03.2022

Kniha Lvi na výsluní v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně110x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi