Cesty rytířů přehled
František Niedl
Rytíři z Vřesova série
< 8. díl
Zjevný boj v Království českém roku 1318 zdánlivě ustal. Zčásti v důsledku všeobecné únavy a zčásti v důsledku dohod uzavřených mezi králem a odbojnou šlechtou. O to víc se však rozhořel boj v zákulisí. Král Jan Lucemburský je po osmi letech vládnutí unaven. Připadá si osamělý a vlků v jeho království neubývá. Neúnavnému a neobyčejně schopnému Jindřichovi z Lipé se daří postupně přiklánět krále na svoji stranu a dokáže ho utvrdit v tom, že královna Eliška proti němu chystá, spolu se svými stoupenci vedenými Vilémem Zajícem z Valdeka, spiknutí, jehož cílem je svrhnout krále z trůnu a dosadit tříletého syna Václava. A tak Jan vnikne s ozbrojenci na hrad Loket, kam se Eliška s dětmi uchýlila...... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesty rytířů. Přihlašte se a napište ho.
Celou sérii jsem vyposlechla a musím říci, že jsem spokojená. Zajímavá historická etapa plasticky zachycující zajímavé období nástupu Lucemburků na český trůn na pozadí evropských dějin střetávajících se s odbojnou vyšší šlechtou, která se nehodlá vzdát svých pozic. Kolem toho se odehrávají osobní příběhy rytířů z Vřesova a přilehlého okolí, prolínají se s "velkými "dějinami království, do děje je vtažen i řád Johanitů a jeho regule. Doporučuji milovníkům historie. Autor ji podává trochu jinak, pro mě lépe, než pan Vondruška, kterého jsem četla rovněž.
Poslední díl. Mrzelo mě, že byl téměř celý o Wolframovi a velmi málo o Benešovi, který mě celou sérii bavil víc. První část knihy se neskutečně vlekla. V polovině se vztekem Wolframa se konečně začalo něco dít. Takové zakončení série jsem nečekala. Pokud by se někdy pan Niedl nudil, mohl by těchto osm dílů zkrátit a napsat jednu obsáhlejší knihu. Ono by to ani nebyl takový problém, pokud by se ze všech dílů vyhodilo opakování dílů minulých, došlo by ke velmi podstatné redukci.
Kniha Cesty rytířů v seznamech
14. století rytíři Jan Lucemburský, král český Jindřich z Lipé, 1275-1329 historické romány
2006 | Čtvrtý králův pes |
2012 | Platnéř |
2012 | Útěk do pekel |
2013 | Čas vlků |
2016 | Rytíři z Vřesova |
(SPOILER) Jelikož zabili ženu, kterou miloval, projíždí Wolfram krajinou, aby jako psanec, nebo lépe jako statečné srdce stihl krutou pomstou všechny, kteří s tím mají co do činění.Přičemž nezahálí ani jeho ostatní příbuzní, aby z přiměřené vzdálenosti ovlivňovali chod království.Velmi zdařilá série, která by mohla klidně ještě dál pokračovat.Ať už dalšími osudy Wolframa na Rhodu, nebo rovnou vývojem s malým Václavem ( Karlem IV.).