Rozsypaná slova přehled
Martin Daneš
Být novinář, spisovatel a Žid v Praze za druhé světové války, neprchnout, nýbrž vytrvat ve své zemi, znamená stavět hrdlo svému katovi na odiv. Kdo je ale katem a kdo obětí? Kdo zabíjí koho a v jakém pořadí? V reálném světě se zdá vše jasné, dějiny nelze přepsat, i když… Spisovatel má tu moc nabídnout čtenáři i jiný pohled. Pokud Karel Poláček alias Karel Hirsch — hrdina prvního Poláčkova značně autobiografického románu Lehká dívka a reportér — inspiruje spisovatele Martina Daneše, pak si autor vyšlápl na tenký led. Obratně vytváří svůj vlastní styl a prostor, přenáší nás do atmosféry předválečných i válečných let a udržuje jemnou rovnováhu mezi svědectvím a románem. Čtenář se noří do vnitřního světa hrdiny a čím dál ostřeji vnímá dějinný kontext. Tragédie se hlásí jemným i kousavým humorem, jenž nikdy neupadá do vulgárního blábolu či patosu, Daneš si nehraje na vševědoucího ani nemoralizuje. Život, stejně jako historie, má v knize podobu promyšlených „fejetonů“, jejichž síla se projeví v propojení a celku. A tak i díky působivé formě se tato kniha stává výjimečnou poctou Karlu Poláčkovi a jeho tragickému osudu. Nabízí se otázka: co když jsou Rozsypaná slova především příběhem o lásce a lidství v celé jeho hrůze i kráse? Román vychází souběžně také ve francouzské verzi — pod názvem Les Mots brisés v prestižním pařížském nakladatelství La Différence. Lenka Horňáková-Civade... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozsypaná slova. Přihlašte se a napište ho.

Při četbě této knihy člověka intenzivně svírá u srdce. Autor se zvláštní lehkostí a jemným humorem čtenáři předkládá poslední roky vynikajícího spisovatele a humoristy Karla Poláčka a jeho přítelkyně Dory, kteří se snaží čelit strašlivým protižidovským nařízením s noblesou a důstojností jim vlastní. Z celé knihy je patrná ušlechtilost, láska a spřízněnost těchto dvou duší, ale zároveň z textu dýchá strach, beznaděj, smutek a tíživá atmosféra hrůzného šílenství, které se dostalo k moci a dodnes většina lidí vůbec nechápe, jak tohle všechno mohlo zajít tak daleko. Myslím, že kniha je důstojnou poklonou skvělému člověku, který tak moc rád bavil lidi a zároveň dokázal zpracovávat velmi osobitě i závažnější témata, stejně jako se to povedlo Martinovi Danešovi v této výborné knize.

Poslední roky života Karla Poláčka. Smutné a poučné. Postupné oklešťování svobod. I za přispění Dory se podařilo dostat Poláčkovu dceru za hranice. Škoda, že neodešel i Poláček. Je to jeden z mých nejoblíbenějších spisovatelů a poslouchat o jeho posledních dnech nebylo lehké.
Kniha Rozsypaná slova v seznamech
v Mé knihovně | 63x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
druhá světová válka (1939–1945) Osvětim (koncentrační tábor) Praha humor životopisné, biografické romány rasová diskriminace Terezín holokaust, holocaust podle skutečných událostí Karel Poláček, 1892-1945Autorovy další knížky
2020 | ![]() |
2002 | ![]() |
2022 | ![]() |
1999 | ![]() |
1998 | ![]() |
Jak napsat knihu o totální zvůli, bezmoci a beznaději a zároveň o drobných radostech, přetrvávající naději a o člověčenství. Protože o člověka jde především, i když jím je slavný spisovatel. Úžasný příběh o posledních letech života Karla Poláčka z pera Martina Daneše jsem poslouchala jako audioknihu. Přednes Jana Vlasáka mě uchvátil, a i když mi nebylo lehko u srdce, musela jsem poslouchat dál a dál. Pro zase jedna kniha, která bude v mých letošních TOP. Všem doporučuji.