Rozmarné léto přehled

Vladislav Vančura

Příběh jednoho léta „poněkud nešťastného způsobu“. Banální historky třech pánů, nudících se v dešti, změnila květnatá spisovatelova čeština v dobrodružství ještě předtím, než přijel Arnoštek se svou krásnou společnicí.

Co říkají o knize uživatelé?

Novela Rozmarné léto od Vladislava Vančury je považována za klasiku české literatury. I když se příběh odehrává v poklidném městečku, jazyk a styl psaní autora jsou fascinující. Vančura používá archaické výrazy a květnatou češtinu, což některé čtenáře okouzlí, jiné však může odradit. Humor a poetika se prolínají příběhem, který se dotýká lidských vztahů a každodenního života. Kniha je ideální pro milovníky jazykových her a nostalgických příběhů, kteří ocení její jedinečné kouzlo. Více v komentářích.

Komu by se kniha Rozmarné léto mohla líbit?

• Čtenáři, kteří mají rádi jazykové hry
  • Milovníci české literatury a kultury
  • Fanoušci poetických a nostalgických příběhů
  • Ti, kdo ocení klasické literární dílo

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozmarné léto. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

eva3992
03.12.2025

Kdo by neznal hlášku: „Tento způsob léta, zdá se mi poněkud nešťastným.“ Skvělý Rudolf Hrušínský a jeho přednes, je díky filmu Rozmarné léto, nezapomenutelný. Ale kdo četl knižní předlohu k filmu? Já se musím přiznat, že jsem ji vzala do ruky až nyní, když jsem potřebovala splnit čtenářskou výzvu na Databázi knih, konkrétně pak: kniha, u níž jsem nejprve viděla filmové zpracování.

Hned ze začátku jsem se trochu zděsila, neboť věty byly pro mě kostrbaté, význam některých slov byl spíše nejistý a kdybych knihy odkládala, myslím, že bych Rozmarné léto nedočetla. Naštěstí jsem vytrvala (a hlavně, kniha je malá a útlá) a do knihy se vcelku i ponořila. Možná, že však jen díky znalosti filmu mě dokázala zaujmout.

Co čekat od třech nudících se chlápků, kteří vedou různé řeči, v podstatě o ničem. Na druhou stranu, to mělo místy své kouzlo a na to, že byla kniha napsána v roce 1926, tak mi mnohdy připadala až nadčasová.

Těžko hodnotit, těžko doporučovat. Ke knize se už asi nikdy nevrátím, ale po dočtení mám rozhodně chuť podívat se znovu na film.

všech 332 komentářů

Související novinky - Rozmarné léto (1)

Knižní novinky (25. týden)

20.06.2021

"Vylévati víno?" odvětil kanovník, "vylévati víno a kaziti knihy jsou těžká provinění, pane!"

"Pane, " děl Důra, vylézaje z vody, "major nečetl vaší knihy a nebude jí čísti, ani kdyby byla ještě starší. Což je tak pošetilý, aby věřil, že staří oslové hýkají lépe?"

Kniha Rozmarné léto v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených3 817x
v Mé knihovně709x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi