Rodičovství jako cesta přehled

Alena Vávrová, Jan Vávra

Stát se rodičem není jen tak. Je to jako vydat se do neznáma na dlouhou cestu, která zdaleka není jen vyhlídková, ale vede přes náročné vyčerpávající úseky, zákruty a odbočky, kde se lze snadno ztratit. Přičemž mapa našich rodičů, které bychom se mohli případně držet, je buď omšelá a nečitelná, nebo nám ani zdaleka nevyhovuje. Tato kniha je rodičovským průvodcem, který neukazuje jediný možný směr, kudy a jak se vydat, ale předkládá záchytné body, které vám pomohou najít tu správnou cestu pro vaše rodičovství, přitom dává prostor jedinečnosti každého. Zaměřuje se na základních šest principů rozvoje u dětí a rodičů a vztahu mezi nimi z pohledu vývojové a vztahové psychologie a neurobiologie, které jsou základními stavebními kameny funkčních vztahů a komunikace po celý život. Kniha nabízí jak obecný náhled na tyto principy, tak širší kontext jejich uplatnění, řešení konkrétních situací a příklady z praxe.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rodičovství jako cesta. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Turmee
19.02.2025

Autoři představují 6 základních principů, ne konkrétní návody na život. Rodičovství berou jako dlouhodobý projekt. Kniha může dobře posloužit pro inspiraci i pro uklidnění zmateného rodiče, pro kterého nabízí také seberozvojové části.
Pokud už máte něco načteno, jde o skvělé shrnutí snad všech podstatných myšlenek. Pro začínajícího (a často zoufalého) rodiče, někoho, kdo zatím nic nečetl a nezajímal se, mi to přijde místy složité a nedovysvětlené.

Co se mi líbilo:
+ knihu protíná ukázkový příběh, kde se rodiče a děti nechovají zrovna idylicky
+ obsahuje spojení myšlenek mnoha jiných knih
+ praktické pojetí kapitol, kdy se každý princip probírá ve vztahu k dítěti a jeho věku, zároveň se promítá i do hlubších vrstev rodiče a jeho vztahu k danému tématu
+ obsahuje situace ze života
+ perfektní ozdrojování
+ na jednu stranu lidový a čtivý jazyk, na druhou občas dlouhé odstavce textu proložené termíny z jiných knih/přístupů (bez vysvětlení)
+ základem je důvěra ve svěr, rodiče a bezpečí
+ zlobení je žádost o naplnění potřeb
+ strach funguje, ale není to vhodná cesta
+ batolata vyjadřují své emoce fyzicky a je potřeba dát prostor k vyjádření všech emocí
+ děti nemají vyvinutou nervovou soustavu, aby zvládaly situace spojené s nárazem na hranice
+ předškolní děti by měly trávit více času s rodiči než v institucích
+ popis hranic a pravidlo - dát včas druhému vědět, že se blíží k mě hranici
+ nevýhody školského systému
+ zodpovědnost dětem předáváme postupně
+ zmínění přechodových rituálu, i když jen v kontextu odstěhování od rodičů

Co se mi nelíbilo:
- zvláštní uspořádání, kdy na sebe myšlenky a kapitoly navazují dost netypicky (pro mě nelogicky)
- některé koncepty jsou jen převzaty z ostatních knih, upraveny a předneseny bez většího uvedení a vysvětlení
- užívají pojmy bez vysvětlení
- shrnutí na konci kapitol je dost dlouhé
- ocenila bych občas odrážky
- obrázky jsou jen na zaplnění místa, nenesou informaci, nejsou vtipné ani potřebné
- chyběly mi nějaké tipy, co v konkrétních situacích dělat. Občas jsou schované v textu vysvětlování, ale jen tak náhodou.
- vlastně nemluví vůbec o tom, jak nastavit hranice
- separační úzkost a odbobí vzdoru uvádějí jako "diagnózu" v určitém období
- Adama z ukázkových situací jsem měla často chuť nakopat
- ukázkové věty občas hodně strojené

všech 5 komentářů

Související novinky - Rodičovství jako cesta (0)

Kniha Rodičovství jako cesta v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně7x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi