Racek přehled
Anton Pavlovič Čechov
Hra založená na řadě neopětovaných milostných vzplanutí. Celou hrou se proplétá motiv literatury a dramatické tvorby a vztah literatury a divadla k životu. ISBN 80-86216-08-X (soubor, 6 svazků)
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 2001 , ArturOriginální název:
Чайка (Čajka), 1896
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Racek. Přihlašte se a napište ho.

Já tuhle knihu upřímně miluju. Měla bych napsat spíše drama, já vím. Je v něm všechno. V pár větách geniálně popsané a nastavené postavy, jejich směřování, touhy, obavy. Opravdu mistrná práce se slovy, která jen dokazuje, že opravdový mistr slova si vystačí s málem, zatímco grafoman potřebuje stovky stránek, aby dokázal vystihnout, co potřebuje. Stýská se mi po všech postavách, asi si tu knihu budu muset přečíst znovu.

Přátelé, sorryjako, ale já panu Čechovovi NE-RO-ZU-MÍM. Jasně, když si člověk přečte doslov a komentáře k jeho dílům, je mu jasné, o co jde. Ale pro mě jsou některé obraty tak těžko stravitelné, až nepochopitelné, že jsem vskutku štěstím bez sebe, že mám tuto Čtenářskou výzvu za sebou. Jistě - píše o "běžném životě a vztahových komplikacích" (to je asi dost jednoduché vyjádření). Tři sestry byly taky dost "hustý"....
Modrý a rudý, Prométheus a dalších 40 nových eknih zdarma ke stažení
30.07.2023
Zfilmováno
Racek (2021)
Kniha Racek v seznamech
v Mé knihovně | 90x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
1976 | ![]() |
1933 | ![]() |
2008 | ![]() |
1962 | ![]() |
2001 | ![]() |
Přečetl jsem si to hned po shlédnutí derniéry Dejvického divadla. Racka jsem viděl už několikrát a stejně jako u jiných velkých her mě nepřestává fascinovat, jak každé dobré zpracování dokáže vypíchnout a obnažit vždy jiné aspekty hry, které třeba člověk i vnímá, ale ne dost hluboce. Nebo si jich nevšimne vůbec. Třeba jak hloupá (nebo jen naivní) musela být Nina. Nebo jak indiferentní, emočně plochý a zaživa mrtvý je doktor Dorn, který zase v jiném nastudování může působit jako sympaťák nad věcí.
Divadlo je fantastická věc. Tam to všechno začíná, jak říkal Zeffirelli.