Prostě vztahy přehled
Honza Vojtko (p)
„Jsem opravdu stejná jako matka? „Máš radši zvířata než lidi! „Nemít prachy? Vadí! „Ty jsi víc v práci než doma Že důležité vztahy v našem životě nejsou jen ty partnerské či intimní, ukazuje nejnovější kniha psychoterapeuta Honzy Vojtka. Dívá se na vztahy z širší, pro někoho možná překvapivé perspektivy: navazujeme je totiž s živými bytostmi i neživými předměty. Dovedeme si vytvořit pouto s časem, s bohem, ale podobné vazby vytváříme také k penězům a s vervou kupíme majetek. Jak moc nás při vytváření jakýchkoliv vztahů ovlivňují pouta v rámci rodiny? Proč je pro někoho práce nutné zlo a pro jiné druhý domov? Proč nás rozčilují zlozvyky některých kolegů? A můžeme vztahy nenavazovat?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prostě vztahy. Přihlašte se a napište ho.
Líbí se mi ledabylý, až hovorový styl, jakým Vojtko píše. Informačně mi publikace přijde přínosná.
Menší problém mám s autorovým citováním - v průběhu textu se Vojtko opírá o pár studií, které ale nejsou vůbec ocitované (a odkaz stylem "jedna studie z Oxfordu 2017..."). Chápu, že se jedná o populárně naučnou knihu, osobně bych ale uvítala detailnější odkazy.
Krom mezilidských vztahů se autor věnoval i vztahům ke zvířatům, práci, penězům...a to bylo moc zajímavé. A Honza Vojtko je prostě dobrej.
Mráz, Murtagh a další knižní novinky (17. týden)
21.04.2024
Kniha Prostě vztahy v seznamech
v Mé knihovně | 63x |
2020 | Vztahy a mýty |
2022 | Vztahy a pasti |
2017 | Morana Mařena |
2019 | Polednice Plešatá palice |
2024 | Prostě vztahy |
Honzu Vojtka naprosto zbožňuju a jeho knihy patří mezi mé oblíbené kousky. Nemohu si je vynachválit a vždy se těším na jakoukoli příležitost, kdy ho mohu slyšet – ať už v rozhovorech, přednáškách nebo jiných veřejných vystoupeních. Myslím, že je to člověk, který má na vztahy opravdu jedinečný pohled, a co je pro mě klíčové – na nic si nehraje. Jeho autenticita a schopnost podat složitá témata srozumitelně a lidsky je prostě obdivuhodná.
Jeho předchozí knihy „Vztahy a mýty“ a „Vztahy a pasti“ mě hluboce zasáhly a pomohly mi lépe pochopit mezilidské vztahy. Proto pro mě bylo naprosto samozřejmé, že si nenechám ujít ani jeho nejnovější dílo. A musím říct, že opět nezklamal – naopak, moje očekávání ještě překonal. V této knize Honza Vojtko opět dokazuje svou schopnost být nesmírně lidský, empatický a zároveň surově upřímný.
Tentokrát čtenáře zve do zákulisí své terapeutické praxe a skrze příběhy svých klientů otevírá důležitá, mnohdy náročná a křehká témata. Co mě osobně oslovilo nejvíce? Kapitola o lásce ke zvířeti, která do knihy přinesla nečekanou dávku něhy, ale zároveň jsem si velmi vážila i vážnějších kapitol, například těch, které se věnovaly (ne)vztahům v rodině nebo tématu smrti.
Celá kniha mě naprosto pohltila a musím říct, že Honza Vojtko má výjimečný dar pracovat s emocemi čtenáře. Tuto knihu bych s čistým svědomím doporučila každému, kdo se zajímá o osobní rozvoj, mezilidské vztahy nebo hledá inspiraci, která může změnit pohled na svět i na sebe sama. Je to kniha, které Vás zasáhne, a zároveň obohatí.