Proč platí E=mc2 přehled
... a proč by nás to mělo zajímat. Všichni tuto rovnici někdy viděli. Všichni znají i jejího autora. Málokdo však ví, co znamená. A ještě méně lidí chápe, jak k ní od základních fyzikálních principů dojít. Cílem této knihy je rozšířit právě tuto poslední skupinu. Text nás provází od základů klasické mechaniky a intuitivních fyzikálních a geometrických pojmů, přes teorii elektromagnetického pole, speciální a obecnou relativitu, až po standardní model částicové fyziky. Abychom pochopili obsah ústřední rovnice, musíme totiž porozumět významu jednotlivých výrazů, které v ní vystupují. Musíme vědět, co je energie, co je hmotnost a kde se bere a proč je c zrovna rychlostí světla. To vše nám kniha přístupnou formou přiblíží, současně se však autoři nezaleknou ani matematických rovnic. Zároveň ukazují čtenářům, jak se fyzikové dívají na svět. Z celé knihy je cítit radost a potěšení, které autoři zažívají při uvažování o tom, jak vlastně svět ve skutečnosti funguje; poznat je i to, že jde o zkušené vysokoškolské pedagogy, aktivní vědce a mimořádně úspěšné popularizátory v tomto oboru.... celý text
Originální název: Why does E=mc2?, 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proč platí E=mc2. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 5 komentářůSouvisející novinky - Proč platí E=mc2 (1)
Knižní novinky (22. - 30. 4.)
22.04.2013
Kniha Proč platí E=mc2 v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Přečtených | 21x |
| v Chci si koupit | 16x |
| v dalších seznamech | 1x |

95 %
77 %
Pointa je málem geniální. Vůbec jsem nečekal, jakým způsobem se k vysvětlení platnosti vzorce dostaneme. Existence časoprostoru má neintuitivní následky. Proč platí E=mc² mě fakt překvapilo.
V tomto ohledu bylo čtení opravdu zajímavý zážitek. Problém je závěr, kde se řeší vznik hmotnosti a co je gravitace. Myšlenková nit směřuje k vysvětlení, proč platí slavný vzorec a najednou to pokračuje někam dál.
Cílí to na čtenáře se základní školou a tak je to zbytečně rozepsané. Podle mě je to marné. Lidé, na které autoři cílí, takové knihy nečtou. A kdo podobných knih čte hodně, bude se zas nudit a neužije si pointu.
Všechno to jsou důsledky existence časoprostoru. Takže pro všechny zájemce o vesmír perfektní čtení. I přes snahu se populární forma nepovedla a tak jako čtení zábavné naučné literatury je to horší.
Zážitek z knihy jsem nedokázal vysvětlit a tak jsem to zřejmě nepochopil. Asi jsem moc hloupý. :-) Vlastně nechápu, že jsem nad tím do teď ani nepřemýšlel. Přečtu si knih o vesmíru víc a vrátím se k tomu. Nepovedené, ale doporučuju. 80%