Přízraky doktora Frankensteina přehled

Přízraky doktora Frankensteina
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20832/bmid_prizraky-doktora-frankensteina-HGu-20832.jpeg 4 31 31

Frankenstein se vrací… Spolu s ním a s jeho dobrodružnými osudy vcházejí na stránky této knihy neuvěřitelné události ze života řady zajímavých lidí. Kalifornský lékař, který je vypravěčem této knihy, v ní shromáždil svědectví o svých nejpodivnějších případech – jeho vyprávění čerpá jak z doby, kdy jeho kariéra začínala, tak z časů, kdy se již stal důvěrníkem prominentních pacientů.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přízraky doktora Frankensteina. Přihlašte se a napište ho.

alef
07.03.2025 5 z 5

„Myslím si, že mít jednu velkou vášeň je záruka duševního zdraví… Aspoň jednu velkou vášeň – –"

Čeká tě atmosféra starých hororových příběhů … psychiatrická ambulance, kam pacienti přicházejí s něčím nepojmenovatelným (ozvěny dávných hříchů, poodhrnutá opona reality, ze které vykukuje něco, co nemělo nikdy spatřit světlo tohoto světa – pozor, nejde ale o prvoplánově hrůzostrašný zážitek, ale spíš o napjaté očekávání něčeho děsivého nebo nějakého tajemství – překážka mysli, kterou pacient nemůže, nebo nechce, překonat – a tak je tu.

Miluju takovou tu starou školu sci-fi (Heinlein, Bradbury, Lem, Dick a spol.) a mám ráda horory (takové ty chytré Dracula, Dr. Hyde, Frankenstein, Lovecraftovy příběhy a pak Stephena Kinga) – a tahle sbírka je krásnou kombinací obojího, jsem nadšená!
Pan Petiška ml. mě pomalu ale jistě začíná svými knihami okouzlovat, takže si dávám do oblíbených.

Tyhle povídky se podle mě drží dokonalého schématu - gotický horor – spekulativní fikce – poutavý příběh.
Už z prvních stránek vyzařuje atmosféra – temná a zároveň fascinující – ve smyslu, cítíš ve vzduchu spoustu filozofických dilemat (vědecké etiky, morálky, lidské přirozenosti …), asi žádná z postav není černobílá (autor si dal záležet na propracovanosti /detailních popisech/ podobně jako můj oblíbený S. King). Hororová atmosféra je inteligentně naservírovaná, místy mrazivě aktuální (zpracovávaným dilematem – třeba umělé inteligence a hranic vědeckého poznání).
Frankensteinovský motiv přitom není opakováním původního, ale je osobitě působivě originální – a tak dělá přesně to, co má – nutí přemýšlet.

„Věda sama sobě střeží své vlastní hranice – A má ve zvyku jako pečlivý hlídač odstřelovat ty, kdo se je snaží překročit.“

Eicherik
20.10.2024 3 z 5

Tuhle knihu tvoří nejpodivnější případy amerického soukromého psychiatra Notwedinga. Nápad je to dobrý, ale když tuhle sbírku povídek srovnám s podobnou, kterou tvoří zajímavé příhody podivínského profesora Kesslera, tak ty Kesslerovi jasně vítězí. Stejně jako u Kesslera, i v případech od Notwedinga jsou jádrem většiny povídek nějaká ta morální dilemata. Za nejlepší případy považuji tyto dva: Profesor Cabbert, divotvůrce a Přízraky doktora Frankesteina.
Citace z povídky Sběratel zoufalství:
Pak dědeček zemřel a s ním i krajina mého dětství.
I krajiny umírají jako lidé.
Kolikrát jsem se později chtěl na místo staré farmy vypravit, ale věděl jsem, že už by to byla docela jiná krajina -
Stačí, aby odešel jeden jediný člověk -
A krajina, ve které jsme s ním žili, je rázem jiná.
Zemřela.

Kniha Přízraky doktora Frankensteina v seznamech

v Mé knihovně59x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)