3x soudce Ti přehled

Robert van Gulik

Tři detektivní příběhy z čínského středověku, jejichž hrdinou je skutečná historická osobnost soudce Ti Žen-tie. 1. TYKEV A NÁHRDELNÍK 2. VRAŽDA V KANTONU 3. STRAŠIDELNÝ KLÁŠTER Za hrdinu svých příběhů si autor vybral skutečnou historickou osobnost soudce Ti Žen-tio, který hrál důležitou roli ve vnitřní i zahraniční politice za dynastie Tchang a vedle své státnické činnosti se věnoval i soudním sporům a rozluštil řadu složitých kriminálních případů. Strašidelný klášter: Soudce Ti se vrací do svého venkovského působiště Chan-juan spolu s Tao Kanem, ale musí se schovat v klášteře před bouří. V klášteře během strašidelné noci vyšetří nekalé praktiky některých místních opatů. Tykev a náhrdelník: Soudce Ti si chce odpočinout ve městě na Poříčí, kde právě dlí císařova dcera. Je zde zapleten do intrik královského dvora, které však bez problémů rozuzlí. Vražda v Kantonu: Soudce Ti je vyslán jako předseda Nejvyššího soudu spolu s Tao Kanem a Tiao Tajem do Kantonu, aby zde odhalil vládní spiknutí spojené s nepokoji místních Arabů. Tiao Taj zachrání soudci život, ale sám přitom umírá. méně textu... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 1974 , Odeon
Originální název: Necklace and Calabash / Murder in Canton / The Haunted Monastery, 1967

Co říkají o knize uživatelé?

Komentáře k dílům Roberta van Gulika ukazují na silný zájem čtenářů o historické detektivky. Mnozí čtenáři oceňují zasazení příběhů do staré Číny a detailní popis tamní kultury. Příběhy soudce Ti jsou považovány za napínavé a čtivé, přičemž čtenáři si užívají atmosféru a originalitu. Vzpomínky na čtení těchto knih jsou často spojeny s příjemnými zážitky a nostalgickými vzpomínkami na mládí, což dokazuje jejich trvalou hodnotu. Více v komentářích.

Komu by se kniha 3x soudce Ti mohla líbit?

• Milovníci historických detektivek
  • Čtenáři se zájmem o čínskou kulturu
  • Fanoušci napínavých příběhů
  • Ti, kteří hledají unikátní literární zážitky
  • Čtenáři, co se rádi vracejí k oblíbeným knihám

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 3x soudce Ti. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

mgeisselreiter
20.06.2025

Tykev a náhrdelník - Gulik moc pěkně popisuje obyčeje staré Číny a navíc má schopnost líčit příběh tak, že čtenář je stále v obraze, neztrácí se mezi množstvím postav apod. Krásně se to četlo, že bych dal i 5*, ale bohužel nakonec se příběh stává příliš překombinovaný a málo uvěřitelný, prostě to mohlo být jednodušší. Takže 85% a 4*, 18. 6. 2025.

Vražda v Kantonu - víc než detektivka je to nádherný popis Číny, zvyků, chování lidí apod. Příběh je hodně zamotaný a jak už jsem u Gulika zvyklý, nečekal jsem od rozuzlení žádnou bombu. Četba je to lahodná a kdyby i ta detektivní linka nebyla tak překombinovaná, dal bych víc než 80%. 9. 7. 2025.

Strašidelný klášter - Gulik opět moc pěkně popisuje čínské zvyky a obyčeje, ale tentokrát mi chvíli trvalo, než jsem se začetl. První část mi přišla trochu slabší, zato na rozdíl od předcházejících dvou románů naopak samotné vyřešení případu bylo celkem reálné a dost zajímavé. 80%, 16. 7. 2025.

Celkově jde o moc příjemné, zajímavé, poučné i zábavné čtení. V doslovu se pak dovídáme i informace o autorovi a prostředí staré Číny, kam jsou romány zasazeny. 85%, 16. 7. 2025.

všech 48 komentářů

Související novinky - 3x soudce Ti (0)

Kniha 3x soudce Ti v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně215x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi