Příběh dvou měst přehled
Dickensův Příběh dvou měst (1859) byl přeložen do češtiny již několikrát a patřil u nás k nejoblíbenějším a nejčtenějším Dickensovým spisům. Bylo tomu tak především proto, že líčí jedno z nejzajímavějších a nejbouřlivějších údobí moderních dějin, dobu francouzské buržoasní revoluce z roku 1789, a že jeho bohatý a napínavý děj i barvité líčení prostředí neobyčejně vábily čtenářovu pozornost a fantasii. Kromě toho patří Příběh dvou měst k formálně nejdokonalejším z Dickensových spisů. Ač nevelký rozsahem, je nabit dějem, líčením osudů celé řady postav, obrazy historických událostí.... celý text
Originální název: A Tale Of Two Cities, 1859
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příběh dvou měst. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 35 komentářůSouvisející novinky - Příběh dvou měst (1)
Othello, Dáma s Kaméliemi a dalších 40 nově přidaných eknih zdarma
24.04.2022
Kniha Příběh dvou měst v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 22x |
| v Přečtených | 212x |
| ve Čtenářské výzvě | 40x |
| v Doporučených | 22x |
| v Mé knihovně | 141x |
| v Chystám se číst | 300x |
| v Chci si koupit | 67x |
| v dalších seznamech | 18x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Charles Dickens také napsal(a)
| 1966 | Oliver Twist |
| 2010 | Vánoční koleda |
| 1960 | Nadějné vyhlídky |
| 2015 | David Copperfield |
| 1961 | Kronika Pickwickova klubu |

76 %
81 %

Postavy v této knize se mají přímo báječně. Žijí v Anglii, bohaté a civilizované zemi. Stane se jim ale ukrutná událost. Setkají se s Francouzi! D:
Ony dvě města, o kterých kniha vypráví, jsou Londýn a Paříž. První polovinu příběhu zejména strávíme v Britském Londýně, zatímco tu druhou ve Francouzské Paříži. A kdy se děj odehrává? Za Francouzské revoluce, kdy již měla spodina plné zuby šlechty a rozhodla se ji oholit gilotinou :D
Příběh knihy je ze začátku s prominutím, k prdu. Žádnou z postav neznáte, děj je matoucí a záhadný způsobem, který vám příliš potěšení z četby nedá a postavy se chovají až nechutně dramaticky. Na první čtení je to teda fakt voprus :/
Proč tedy knihu tak vysoko hodnotím? Druhá polovina knihy je totiž vyloženě BOŽÍ! Děj je výrazně temnější, zajímavější a ona záhada ze začátku se nám postupně odkrývá. Postavy, které mi zprvu přišly příliš dramatické a umělé jsou zde daleko uvěřitelnější.
Postavy jsou zde samozřejmě středem všeho dění. Doktor Manette je naprostá špička, se Sydneym a panem Lorrym jsou zkrátka zapamatovatelné postavy. Problém mám akorát s manželi Darnay a Lucie, kteří jsou bezchybní a hodní, až to bolí. Prostě mi přišly příliš umělý a jako z pohádky.
První část hodnotím třemi hvězdičkami, druhou pěti, takže konečný výsledek jsou čtyři hvězdičky.
Doporučuji s 80/100 a doufám, že vydržíte do druhé poloviny knihy! :-)