Příběh české rekordwoman: Zákulisí největšího sportovního skandálu první republiky přehled
Pavel Kovář
V srpnu 1934 překonala Zdenka Koubková na Světových ženských hrách v Londýně světový rekord v běhu na 800 metrů. Tehdejší tisk ji oslavoval jako nejlepší běžkyni a možná i lehkou atletku světa. V Československu ji znal každý. Uplynulo několik měsíců a ze Zdenky Koubkové se stal Zdeněk Koubek. Muž, jenž se vzápětí oženil, odjel na turné do Ameriky a další půlstoletí prožil jako ministerský úředník, veselý kumpán a prvoligový hráč ragby. Jeho strhující a dosud nepopsaný příběh zmapoval Pavel Kovář na základě podrobného studia v archívech (včetně lékařských zpráv) i rozhovorů s pamětníky.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příběh české rekordwoman: Zákulisí největšího sportovního skandálu první republiky. Přihlašte se a napište ho.
"Často mě večer při ulehání ke spánku přepadá pocit, že když se mi v průběhu dne nic zlého nestalo, měla bych to považovat za velký dar od života a snad i jakousi milost. Nebo náhradu za vlny klepů, tajemných šepotů a narážek, které mají nevyzpytatelné přílivy i odlivy."
Kniha Příběh české rekordwoman: Zákulisí největšího sportovního skandálu první republiky v seznamech
sport běhání, běh transsexualita, změna pohlaví skandály a aféry první republika, 1918-1938 sportovci LGBT, queer, LGBT+
1996 | Já |
2017 | Příběh české rekordwoman: Zákulisí největšího sportovního skandálu první republiky |
2009 | Skutečný Miloš Kopecký |
1993 | MUDr. Plzák se zpovídá |
2010 | Miloš Kopecký - Důvěrný portrét |
Musím souhlasit s nadšenými ohlasy, stejně jako s místnou kritikou v předchozích komentářích. Kniha obsahově plná informací, za knihou je vidět ohromný kus práce s rešerší a hledáním zdrojů; rovněž množství otištěných materiálů (kopie článků, dobové fotografie atp.) je úctyhodné. Bohužel forma pohled na dílo kazí, styl psaní sráží kvalitu, za mě zbytečně dlouhá a rozsahem zbytečná pasáž rozboru knihy Lídy Merlínové hodnocení rovněž nezlepšuje.
Knihu jsem přečetl s chutí a jsem za její přečtení rád. Impulsem pro koupi bylo taktéž shlédnutí hry Transky, body, vteřiny.