Předčítač přehled

Bernhard Schlink

Román se na pozadí osudové lásky mladého chlapce a mnohem starší ženy zabývá otázkou německé viny za zločiny druhé světové války. Poté, co patnáctiletý Michael prožil vášnivý milostný vztah k téměř o dvacet let starší Hanně, se s ní opět setkává jako student práv u soudu při procesu s dozorkyněmi z jednoho koncentračního tábora u Krakova. V jedné z nich poznal právě Hannu. Vybavuje se mu vše, co spolu prožili a snaží se vyrovnat s minulostí, kterou před ním zatajila. Hlavním motivem tohoto psychologického románu je snaha Němců o vypořádání se s nacistickou minulostí. Jeho autor využil milostného příběhu jako výchozího prostředku k zamyšlení nad otázkou viny a trestu, přístupu dvou generací k ní (stud dětí za jednání svých rodičů apod.). Román je napsán v ich-formě – vypravěčem je sám Michael, který děj provází svými niternými filozofickými úvahami.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2006 , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název: Der Vorleser, 1995

Co říkají o knize uživatelé?

Příběh Předčítače se dotýká hlubokých témat lásky, viny a odpuštění. Hlavní postavy, mladý Michael a starší Hanna, procházejí složitým vztahem, který je poznamenán minulostí. Kniha vyvolává otázky o odpovědnosti a morálních dilematech. Čtenáři se často zamýšlejí nad tím, jak by se sami zachovali v podobných situacích. Příběh je emocionálně náročný a nutí k zamyšlení o lidské povaze a historii. Více v komentářích.

Komu by se kniha Předčítač mohla líbit?

• Čtenáři hledající hluboké psychologické příběhy
  • Milovníci literatury, která vyvolává otázky o morálce
  • Fanoušci příběhů o komplikovaných vztazích
  • Ti, kdo se zajímají o historické kontexty a jejich dopady

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Předčítač. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Marekh
03.11.2025

O knize PŘEDČÍTAČ jsem věděl hodně let, ale až nyní jsem si knihu přečetl. V minulosti jsem viděl některé části z filmu, ale myslím si, že celý film jsem neviděl. Představy o příběhu jsem měl úplně jiné, špatně jsem si je zapamatoval.

Kniha má 3 části.

Hlavní postavou je chlapec MICHAEL BERG (15 let), který se seznámí se ženou ve středních letech HANNOU SCHMITZOVOU (35 let). Navážou spolu milostný vztah.

Hana pracuje jako průvodčí tramvaje. Zajímavostí je, že Hanna vyžaduje, aby ji Michael ve volných chvílích předčítal knihy. Hanna tají svou minulost.

Jednoho dne Hanna zmizí s Michaelova života. Michael se s Hanou později setká jako student práv na konci 60. let 20. století při procesu s nacistickými válečnými zločinci.

Poprvé byla kniha vydána v roce 1995 v Německu, v Česku poprvé v roce 1998. Četl jsem nové vydání z roku 2025, které vydalo nakladatelství Odeon.

Vztah mezi Michaelem a Hannou nebyl rovnocenný. Připadalo mi, že Michael se musí Hanně podřizovat a plnit požadavky, které Hanna vyžaduje, aby o Hannu nepřišel.

Je to určitě román, při kterém se můžeme zamyslet nad různými otázkami a odpovědět si na ně.

Při soudním přelíčení se dočteme o tom, jaká událost se odehrála během 2. světové války, při které byla přítomná Hana a další dozorkyně.

Při četbě mi postupně docvakly některé souvislosti. Závěr knihy byl překvapivý. Určitě bych se časem chtěl podívat na film Předčítač.

Knihu jsem přečetl na jedno posezení. Celkově se kniha četla dobře a jsem rád, že jsem se po tak dlouhé době konečně rozhoupal a knihu si přečetl. Myslím si, že kniha rozhodně stojí za přečtení.

Výhrady vůči románu směřují především k věcné nevěrohodnosti. Objevil se také názor, že kniha je pokusem o setření rozdílu mezi oběťmi a vrahy.

V závěru knihy se nachází DOSLOV – JAK JSEM POTKAL SCHLINKA, kterou napsal překladatel této knihy – TOMÁŠ KAFKA.

všech 329 komentářů

Související novinky - Předčítač (3)

Léto na venkově, Druhá šance a další knižní novinky (35. týden)

25.08.2025

Z knih na obrazovky II.: Co si pustit (nejen) o víkendu na Netflixu

21.03.2025

Knižní novinky (50. týden)

08.12.2019

"... zapomínala na okolní svět. Toto opomíjení světa bylo obsažené i v pohybech, jimiž si oblékala punčochy. Přestávala být těžkopádnou, stávala se vláčnou, spanilou a svůdnou - jako něco, co nejsou jen ňadra či hýždě a nohy, nýbrž pozvání zapomenout uvnitř těla na okolní svět."

Po zážitkoch s Hanou sa už nedať pokorovať, no nepokorovať ani iných, nikdy viac sa nedať vmanévrovať do pozície vinníka, ale ani nikoho neobviňovať, nikoho už nemilovať až tak, že by strata lásky spôsobovala bôľ - o tom som vtedy ešte ostro a jasne nerozmýšľal, ale o to rozhodnejšie som to cítil.

všech 7 citátů najdete u autora

Kniha Předčítač v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených2 094x
v Mé knihovně442x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi