Pravěký svět Zdeňka Buriana: Cesta k člověku přehled

Ondřej Müller, Rostislav Walica, Václav Vančata, Petr Neruda, Martin Oliva

Třetí svazek uzavírá souborné a na českém trhu nejúplnější vydání obrazů a ilustrací Zdeňka Buriana s tematikou pravěku. Kniha Pravěký svět Zdeňka Buriana – Cesta k člověka uzavírá trilogii věnovanou paleoartu významného českého malíře. Třetí díl je věnován slavným Burianovým uměleckým rekonstrukcím druhu Homo erectus, ale hlavně neandertálcům a kromaňoncům, včetně výjevů ze života legendárních lovců mamutů z Dolních Věstonic. Kromě ikonických maleb známých z učebnic je v knize otištěna řada ilustrací k povídkám Josefa Augusty, v kterých se snoubí dvě Burianova životní témata – pravěk a dobrodružství. Odborné texty pro tento titul napsali významní čeští odborníci v oblasti paleoantropologie a archeologie Václav Vančata, Petr Neruda a Martin Oliva.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pravěký svět Zdeňka Buriana: Cesta k člověku. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

xantypa2013
05.12.2025

Kniha patří do trilogie Pravěký svět Zdeňka Buriana, která shrnuje hlavní paleo-rekonstrukce Burianovy tvorby: neandrtálce, kromaňonce, dravce, jeskynní medvědy, mamuty a další. Celá trilogie nabízí ikonické malby a ilustrace v nejvyšší reprodukční kvalitě včetně děl, která se v minulosti objevovala v učebnicích nebo populárních knihách o pravěku. Z celé trilogie Pravěk, jejíž první díl popisuje vznik Země a v druhém díle se věnuje monstrům třetihor a čtvrtohor, se mi tento třetí a závěrečný svazek jeví jako nejpoutavější.
Tato publikace představuje skutečně výjimečné dílo. Na svých 560 stranách nabízí přes čtyři stovky velmi kvalitních reprodukcí kreseb Zdeňka Buriana, doplněných stručnými, avšak výstižnými popisy ke každé z nich. Vše je doplněno o historické informace a zasazeno do širšího historického kontextu. Celek působí uceleně, pečlivě a s hlubokou úctou ke kreslířskému umění. Myslím si, že cena okolo 2500,- Kč je sice vyšší, avšak vzhledem k rozsahu knihy, kvalitě reprodukcí i nákladnosti takto luxusního vydání ji lze považovat za adekvátní a odpovídající hodnotě, kterou čtenář získá. Věřím, že milovníci Burianovy tvorby zde naleznou skutečný poklad – publikaci, která nejen potěší, ale i inspiruje, a která má potenciál stát se trvalou součástí osobní knihovny každého, kdo má slabost pro výtvarné umění a jeho dějiny.

všech 2 komentářů

Související novinky - Pravěký svět Zdeňka Buriana: Cesta k člověku (1)

Kniha Azraelova, Paraziti a další knižní novinky (42. týden)

12.10.2025

Kniha Pravěký svět Zdeňka Buriana: Cesta k člověku v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně9x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi