Poslední den odsouzence / Le dernier jour d'un condamné přehled

Victor Hugo

Podnětem k napsání novely Poslední den odsouzence se stal Victoru Hugovi skutečný případ popraveného přítele z dětství. Autorova výzva ke zrušení trestu smrti vyvolala v první polovině 19. století v tehdejší společnosti podnětnou debatu o tomto nelidském trestu.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední den odsouzence / Le dernier jour d'un condamné. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

petrarka72
21.07.2025

(SPOILER) Třetí dokončená Hugova próza, napsal ji v sedmadvaceti. O století později vznikla Balada o žaláři v Readingu Oscara Wildea a Tulák po hvězdách Jacka Londona, další dva příspěvky k tématu trestu smrti... Zde se nedozvíme, co přesně odsouzenec spáchal (není to podstatné), ale sledujeme, jak se šest týdnů čekání přelije do posledního dne a autor se snaží zachytit jak konkrétní situace (dívka zpívající na ulici montmartreskou odrhovačku - jak ironické; setkání s chmatákem ze spodní vrstvy a galejníkem - jak rozčilující; dozorce požadující návrat mrtvého, aby mu nadiktoval výherní čísla do loterie - jak bizarní; poslední setkání s dcerou, jež ho nepoznává - jak dojemné...), tak emocionální rozpoložení hlavní postavy - čím blíž smrti, tím více se trhá ukotvení do reality, nakonec zbývá jen čistá hrůza a výkřiky... Pro mne docela zážitek, jednak jsem netušila, že tuto studii násilného umírání Hugo napsal (a u nás je k sehnání aspoň tato "učební" dvojjazyčná verze), jednak že tam najdu předehry některých pozdějších děl (viz setkání s největším zvonem Notre-Dame jako "omráčení a oslnění").

všech 3 komentářů

Související novinky - Poslední den odsouzence / Le dernier jour d'un condamné (0)

Kniha Poslední den odsouzence / Le dernier jour d'un condamné v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně10x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy: