Stín větru přehled

Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón, vypravěč a zároveň hlavní hrdina Daniel Sempere vzpomíná na své dětství a dospívání, výrazně ovlivněné románem Stín větru záhadného autora Juliána Caraxe. Daniel knihu získá na tajuplném pohřebišti zapomenutých knih v den svých desátých narozenin, a nastoupí tak na spletitou cestu iniciace do světa literatury i dospívání. Když se rozhodne po neznámém autorovi pátrat, v jeho životě nastane nečekaný zvrat... Životní osudy hlavního hrdiny na jedné straně a postav soustředěných kolem tajemného autora Juliána Caraxe na straně druhé se začnou postupně prolínat, až nakonec vytvoří složitý mnohavrstevnatý propletenec. Důležitou součást děje vytváří kouzelná a tajuplná atmosféra katalánské Barcelony. Stín větru, úchvatný příběh s prvky thrilleru, detektivky i gotického románu, se stal krátce po svém vydání světovým bestsellerem.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2008 , Dokořán
Originální název: La sombra del viento, 2001

Co říkají o knize uživatelé?

Román "Stín větru" se odehrává na pozadí španělské historie a sleduje osudy dvou hlavních postav. Příběh se rozvíjí v Barceloně a proplétá se s tajemstvím zapomenutých knih. Autor skvěle vystihuje atmosféru doby a vytváří silné charaktery. Čtenáři ocení bohatý jazyk a emocionální hloubku příběhu, který je plný lásky, nenávisti a intrik. Kniha je napsána tak, že vás vtáhne do svého světa a nenechá vás vydechnout až do poslední stránky. Příběh je komplexní, s mnoha zvraty a překvapeními, které udržují čtenáře v napětí. Více v komentářích.

Komu by se kniha Stín větru mohla líbit?

• Milovníci historických románů
  • Čtenáři hledající tajemství a intriky
  • Fanoušci silných a emotivních příběhů
  • Ti, kteří ocení bohatý jazyk a styl
  • Milovníci Barcelony a španělské kultury

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stín větru. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Belanna
27.11.2025

Krásný a zajímavý příběh, který dýchá papírem starých knih a tajemstvím.
Kniha, která vyvolá stejně tolik pocitů, kolik různých postav a postaviček se tu objeví. Dvě hlavní dějové linie jsou obetkané spousty menších, neméně důležitých příběhů. Vše je psáno ladným stylem, který dokáže zachovat atmosféru, nic nepůsobí nuceně. Závěr knihy byl přesně podle mých představ.

všech 333 komentářů

Související novinky - Stín větru (3)

Vyšlo poslední dílo skvělého španělského autora

16.01.2023

„Kvůli knihám jako tahle, miluju čtení.“

11.01.2018

Knižní novinky (2.1. - 14.1.)

02.01.2018

Každá kniha, každý svazek má duši. Všechny v sobě mají duši toho, kdo je napsal, a taky duši těch, kteří je četli, prožívali a snili s nimi. Pokaždé, když kniha přejde do jiných rukou, pokaždé, když někdo přejede po jejích stranách pohledem, duch knihy roste a sílí. …Když nějaká kniha upadne v zapomnění, my, strážci, se postaráme. Knihy, které si už nikdo nepamatuje, knihy ztracené v čase žijí navždy s nadějí, že se jednoho dne dostanou do rukou nového čtenáře, k novému duchu. Každá z knih byla nejlepším přítelem nějakého člověka. A teď mají nás.

... jen málo věcí dokáže poznamenat čtenáře tak, jako první kniha, která si opravdu najde cestu k jeho srdci. (s. 12)

všech 3 citátů najdete u autora

Ocenění knihy (1)

2005 - Barry Award (Best First Novel)

Kniha Stín větru v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených1 701x
v Mé knihovně611x
v Chystám se číst1 089x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi