Pět neděl v balónu přehled

Pět neděl v balónu
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44641/bmid_pet-nedel-v-balonu-oE6-44641.jpg 4 1105 1105

Román vypráví o dobrodružné výpravě doktora Fergussona, který se svým přítelem Richardem Kennedym a sluhou Joem Wilsonem podnikli výzkumnou cestu řiditelným balónem Viktoria (balón byl vybaven zařízením umožňujícím libovolný vzestup a sestup, a tak mohl vzduchoplavec využívat větrů vanoucích v různých výškách rozdílným směrem) nad pevninou tehdy ještě neprobádané Afriky. Po startu ze Zanzibaru prožili mnohá dobrodružství s africkým obyvatelstvem, bojovali se zvířaty i s přírodními živly, prozkoumali prameny Nilu a překonávali různé obtíže a nebezpečí.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy

Cinq semaines en ballon, 1863

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pět neděl v balónu. Přihlašte se a napište ho.

jitka_dankova
30.04.2025 2 z 5

První verneovka plná zdlouhavých popisů a faktografických údajů. Musím říct, že jsem si dobrodružný přelet speciálním balónem přes Afriku vlastně vůbec neužívala. Tři nesympatičtí muži, střílení zvířat i domorodců, rasistické narážky, ... snaha najít pramen Nilu mi jen ukázala, jak bylo normální v té době utrácet spousty peněz a jak se nehledělo na kulturu jiné země (a považovali za normální vnucovat jim třeba svoji víru, viz popisy u záchrany misionáře a obdiv k němu). Obávám se, že tento příběh (narozdíl od jiných) si už nedokáže získat čtenáře dnešní doby. Kniha mi však pomohla splnit starou čtenářskou výzvu z roku 2020 (Kniha, která má v názvu den v týdnu).

DraculasLady
22.03.2025 audiokniha 4 z 5

Vybrala jsem si tuto knihu v audio podobě, protože dost často cestuji dlouhé trasy autem a tam se číst nedá... Ale nelituji toho. Matouš Ruml měl perfektně načteno a svou prací s hlasem uměl předat posluchačovi tu správnou dávku napětí. Jak je u Verneovek zvykem, jsou zde i nudnější a táhlé pasáže, ale dají se přežít. Druhá polovina knihy měla naprosto odlišný spád a člověk jen těžko mačkal pauzu.

Mušketyrpepa
14.03.2025 5 z 5

Pěkné počteníčko

Horko je dobrá věc, zvláště v zimě; ale v létě nemá se jím plýtvat.

Kniha Pět neděl v balónu v seznamech

v Přečtených1 742x
v Mé knihovně700x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)