Písmem mojí přítelkyně přehled

Obálka knihy Písmem mojí přítelkyně
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541923/bmid_pismem-moji-pritelkyne.jpg 4.5 66 66

Dvě ženy oddělené dobou spojují deníky. Závěrečné rozuzlení románů Jménem mojí sestry a Srdcem mojí babičky. Budoucnost patří těm, kdo v ni věří. Když se čerstvě rozvedená Kamila ponoří do deníků Židovky Julie zděděných po babičce, netuší, že se její život co nevidět obrátí vzhůru nohama. Novou práci jí nečekaně ztrpčuje minulost a současně se zaplétá do milostného trojúhelníku. Julie se s nastolením protektorátu potýká s nenávistí a ústrky ve společnosti a i ve své rodině nachází čím dál menší porozumění. Pak jí po letech zkříží cestu kamarád z dětství. Má jejich láska šanci na přežití, když jsou transporty do Terezína v plném proudu?... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Písmem mojí přítelkyně. Přihlašte se a napište ho.

wendys93
27.06.2025 4 z 5

Barča nikdy nezklame. Je pravda, že tentokrát se mi líbila mnohem víc linka ze současnosti, než ta historická, která byla sice silná a moc důležitá, nicméně...nějak jsem se do té "současné" víc vžila, byla mi bližší, přišla mi nějak zásadnější. Možná proto, že si tím samým, čím hlavní hrdinka, procházím sama, možná proto, že téma reprodukčních problémů a neschopnosti naplnit svou touhu po dítěti mi přijde pořád společensky strašně tabuizované, zamlčované a tak nějak neviditelné, což se o vyhlazování židů za Druhé světové války opravdu říct nedá.
V každém případě jde opět o velmi silný příběh/příběhy, čtivý styl psaní, příběhovou i tématickou hloubku...zkrátka a dobře, těžko téhle knížce něco vytýkat. :)

TerkinKnižnySve
04.06.2025 5 z 5

Konečne sa dozvedáme niečo o Júlii a jej ceste 2. sv. ako židovke, čo všetko si museli vytrpieť, aky pomalý úpadok zažívali židia a teda hlavne Júlia a jej rodina.

Kniha je písaná formou Juliinych zapiskov denníku, jej vzdor po boku Jirku, jej boj keď ho uz nebolo, boj za rodinu aby mali s čoho žiť, jej boj proti láske, ktorej sa aj tak nemohla ubrániť, jej sila zvládnuť všetky nastrahy a životné situacie, jej odvaha dať dole hviezdu a chodiť s hlavou vztýčenou, neskôr v Terezine sila aby sa nezbláznila, ach tak veľa utrpenia a prečo? Čo mu vadilo na židoch? Prečo nemohla Juliina rodina jednoducho odísť, prečo nemohli zhltnúť hrdosť a ujsť hneď keď to Jirka navrhol?

A Kamila? ta si v prítomnosti teda zažije riadne vtipné scénky, ktoré boli na odľahčenie deja perfektne a trefne.

Ja asi potrebujem ďalšiu knihu, jednoducho musím vedieť ako skončil malý David ako skončili všetci preživší ach jaj.

Princezna22
19.05.2025 4 z 5

Krásně napsané, citlivé a tiché. Nejde o žádné velké drama, ale spíš o jemné vrstvy emocí, vztahů a vnitřního zmatku. Styl je jednoduchý, ale působivý. Četla jsem pomalu, s pocitem, že každé slovo má své místo.

Prostě já, Bouře a běs a další knižní novinky (41. týden)

06.10.2024

Kniha Písmem mojí přítelkyně v seznamech

v Mé knihovně76x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)

Barbora Linke
česká, 1986