Střet králů přehled
Píseň ledu a ohně série
Čas zešílel. Deset let dlouhé léto pokoje a hojnosti se blíží ke konci, a jako zuřivá bestie se neodvratně blíží krutá, mrazivá zima. Dva mocní muži – král Robert Baratheon a lord Eddard Stark –, kteří třímali žezlo moci v časech nuceného míru, jsou mrtví. Zatímco oblohu protíná znamení zkázy – kometa barvy krve a plamene –, o moc nad rozdělenou říší bojuje šest frakcí. Eddarův syn Robb byl korunován za Krále severu. Na jihu vládne domnělý následník trůnu Joffrey Baratheon, oběť intrik dvořanů v Králově přístavišti. O trůn usilují také dva Robertovi bratři a ke starému způsobu dobývání se rovněž vrací v nemilost upadlý rod Železných mužů. V bitvě o světadíl riskuje svou existenci i exilová královna, Matka draků. A na severu se muži Noční hlídky vydávají do krutých končin za Zeď, aby se vypořádali s divokými a Jinými, co tam přebývají. Na pozadí krvesmilstva a bratrovraždy, alchymie a válek lze cenu slávy měřit jen krví. A chuť vítězství mohou poznat pouze muži a ženy z té nejtvrdší oceli… a s tím nejtvrdším srdcem. Protože – když se střetnou králové, chvěje se celá říše.... celý text
Originální název: A Clash of Kings, 1998
Co říkají o knize uživatelé?
Série Píseň ledu a ohně je fascinující a napínavá. Čtenáři oceňují realistické postavy a propracovaný svět. Děj je plný překvapení a nečekaných zvratů, což udržuje napětí. Někteří čtenáři však vyjadřují obavy ohledně tempa a rozprchlosti postav. Přesto většina souhlasí, že Martinovo vyprávění je brilantní a zaslouží si pozornost. Více v komentářích.
Komu by se kniha Střet králů mohla líbit?
- Fanoušci epických fantasy příběhů
- Čtenáři, kteří mají rádi komplexní postavy
- Milovníci napínavého a dramatického vyprávění
- Ti, kdo ocení propracované světy a intriky
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Střet králů. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 309 komentářůSouvisející novinky - Střet králů (0)
„Někteří lidi jsou jako meč, stvoření pro boj. Když je pověsíš na zeď, zrezivějí. - Donal Noye“
Ocenění knihy (1)
1999 -
Locus Awards
(Best Fantasy Novel)
Kniha Střet králů v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 144x |
| v Přečtených | 6 394x |
| ve Čtenářské výzvě | 250x |
| v Doporučených | 463x |
| v Mé knihovně | 1 935x |
| v Chystám se číst | 638x |
| v Chci si koupit | 230x |
| v dalších seznamech | 17x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
magie, kouzla americká literatura zrada války pomsta čest Locus Poll Award (ocenění) hrdinská fantasy zfilmováno – TV seriálGeorge R. R. Martin také napsal(a)
| 2000 | Hra o trůny 1 |
| 2017 | Hra o trůny |
| 2019 | Oheň a krev |
| 2014 | Rytíř Sedmi království |
| 2015 | Svět ledu a ohně |

85 %

Přečteno v češtině i v originále. Jako veliký fanoušek celé této ságy musím napsat, že i Střet králů je naprosto skvělý. Děj se sice stává více spletitý a komplikovaný, čtenář se ale díky znalosti většiny důležitých rodů a postav z prvního dílu již v příběhu může orientovat podstatně lépe. Jednotlivé dějové linky se společně s protagonisty prohlubují a často je těžké rozlišit, kdo je postava záporná a kdo kladná. Spousta věcí je napříč knihami pouze naznačena a vysvětlena až mnohem později (klidně i v úplně jiném díle), což potvrzuje důkladnou promyšlenost, se kterou GRRM knihy psal. A tyto náznaky může čtenář ocenit pouze při opětovném čtení (nebo alespoň částečně po zhlédnutí seriálového zpracování, protože spousta věcí by měla být vysvětlena v ještě nedopsaných dvou dílech). Všem vřele doporučuji.
PS: Jedna myšlenka na závěr. Nedávno mi někdo v souvislosti s touto ságou řekl, že rozepsat složitý příběh umí každý, ale uzavřít ho umí jen málokdo. Já osobně si myslím, že GRRM s dalšími díly otálí kvůli tomu, že se do toho sám zamotal a není schopný z toho vybruslit. Je to tedy tak skvělý spisovatel?