Picassova sladká pomsta přehled

Ephraim Kishon

Obálka knihy Picassova sladká pomsta

Světoznámý humorista a satirik Ephraim Kishon je české veřejnosti dobře znám z řady povídkových knížek, v nichž neodolatelným a jedinečným způsobem popisuje strasti a slasti všedního života. Jeho postřehům, myšlenkám a bonmotům se nelze nesmát a v Kishonových povídkách je jich bezpočet. V knize Picassova sladká pomsta obrátil Kishon svůj satirický pohled k modernímu umění, především malířství a sochařství. A nevyjadřuje se o něm jako sváteční návštěvník galerií, ale jako vzdělaný kunsthistorik, který má o umění dost jasno. Zřetelně rozeznává skutečné umění od nejrůznějších imitací, bezobsažných mystifikací a pseudouměleckých patvarů a bezostyšně si z nich střílí. Stejně, či spíše nelítostněji zesměšňuje výtvarné kritiky, maskující květnatými a nesrozumitelnými frázemi prázdnotu a neumění moderních uměleckých mágů a zastírající často záplavou cizích slov skutečnost, že posuzovanému dílu sami neporozuměli. Sám Ephraim Kishon dává přednost umění srozumitelnému, čitelnému a harmonickému. S jeho postoji a soudy není nutno bezvýhradně souhlasit, na každý pád se ovšem nelze nad nimi nesmát. A aby bylo zcela jasné, o co, či o koho jde, doprovází text řada reprodukcí zmiňovaných děl.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2003 , Epocha (CZ)
Originální název: Picassos süsse Rache, 2001

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Picassova sladká pomsta. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

lou63
15.01.2025

Picassova sladká pomsta je takové malé literární poklepání na rameno všem, kdo kdy stáli před moderním uměním a dumali: „Tuhle skvrnu od kávy na plátně mám doma taky.“ Ephraim Kishon si tady bere na paškál všechno – od uměleckých snobů, kteří zkoumají „hluboké poselství“ čehosi, co možná Picasso nakreslil levou rukou po požití přílišného množství vína, až po absurdní byrokracii a manželské půtky.

Jeho humor je jako dobře mířená trefa do černého: ironický, ostrý a pořádně inteligentní. Satira na svět moderního umění je výživná – kdo jiný by si troufl naznačit, že možná ani sám Picasso nevěřil, co všechno mu projde? A když do toho Kishon přidá byrokratickou absurditu a rodinné peripetie, máte knihu, která vás rozesměje a ještě vám pomůže přežít vlastní domácí chaos.

Tahle kniha je prostě radost. Je to kombinace intelektuální zábavy a lehkého šťouchnutí do našich vlastních předsudků.

všech 5 komentářů

Související novinky - Picassova sladká pomsta (0)

Kniha Picassova sladká pomsta v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně3x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi