Patriot přehled

Alexej Anatoljevič Navalnyj

Autobiografie ruského právníka a politického opozičního aktivisty, který zemřel v roce 2024 v ruském vězení. Od roku 2009 byl známý jako kritik korupce v Rusku a také režimu Vladimira Putina. Knihu o svém životě začal psát v roce 2020 po téměř smrtelné otravě novičokem. Obsahuje také zápisky z vězení, které posílal své ženě. Alexej Navalnyj začal psát tuto knihu krátce po své téměř smrtelné otravě v roce 2020. Najdete zde celý příběh jeho života: jeho mládí, aktivismus, manželství a rodina, odhodlání postavit se světové velmoci, která ho chce umlčet, a naprosté přesvědčení, že změna přijde.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: 2025 , Universum (CZ)
Originální název: The Patriot, 2024

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Patriot. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

LukasCh184
31.08.2025

Knihu bych rozdelil do tri hlavnich casti:
V prvni casti autor popisuje sve detstvi, dospivani, a politicky vyvoj zeme.
V druhe casti popisuje svoji politickou karieru, boj proti korupci a opet vyvoj politicke situace v zemi.
Treti cast popisuje pobyt ve vezeni, soudni procesy a dotkne se i utocne valky na Ukrajine.
Ve vsech trech castech dokumentuje ulhanost ktera provazi historii te zeme, frustraci, vsudepritomnou korupci a bezmoc obycejnych lidi.
V kazde casti vzdy vztazeno k oblasti zivota kterou zrovna popisuje.
Napriklad v detsvi vzpominky jak se lhalo o katastrofe v cernobylu. V mlade dospelosti o tom jak bylo tezke studovat bez uplatku. Pozdeji o tom jak je nicena opozice. A konecne o tom jak jsou politicti vezni likvidovani ve vezeni.
Celou knihou se pak prolina autorova laska k zemi a vira v lepsi budoucnost, ktere ho koneckoncu staly zivot.

Související novinky - Patriot (3)

Když se trhá nebe, Pod bledou oblohou a další knižní novinky (33. týden)

10.08.2025

Dvě pokroucené koruny, Kde je Joanna a další knižní novinky (24. týden)

08.06.2025

Návrat Ellie a další knižní novinky (20. týden)

11.05.2025

Aj moje desaťročné ja si kládlo otázku, prečo úrady takto klamú, keď všetci okolo mňa poznali pravdu. Čo je to za úbohý pokus o klamstvo? Ak už mienite klamať, mali by ste aspoň predpokladať, že z toho niečo budete mať. Keď poviete, že ste ochoreli, aby ste nemuseli ísť do školy, aspoň to dáva zmysel. Aký však mali zmysel tieto lži?

Ale je zrejme, že skutočne existuje akási ruská národná povaha a jej významnou zložkou je aj toto chvastanie so schopnosťou znášať muky, ktorým by sa tak dalo ľahko predísť. Žijeme v hrozných podmienkach, kritizujeme úrady a nadávame na ne, no zároveň sa dokážeme pýšiť, v akých príšerných podmienkach sme schopní prežiť.

všech 10 citátů najdete u autora

Kniha Patriot v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně15x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Alexej Anatoljevič Navalnyj napsal(a)

2025  96%Patriot