Osudy dobrého vojáka Švejka - s obrázky Josefa Lady přehled

Jaroslav Hašek

Dobrý voják Švejk je jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších postav nejen české, ale i světové literatury. Svědčí o tom spolu s četnými vydáními doma a v zahraničí také skutečnost, že se z díla stala v pravém slova smyslu klasika, která se neustále čte a cituje. Možná bychom mohli mluvit i o součásti naší národní povahy, ať už v dobrém nebo pejorativním smyslu. Švejk, hostinský Palivec, polní kurát Katz, nadporučík Lukáš, sapér Vodička, Baloun a další postavičky nadále žijí svým životem.... celý text

Co říkají o knize uživatelé?

Josef Švejk je postava, která vyvolává rozporuplné názory. Někteří ho považují za typického Čecha, jiní za hlupáka či génius. Jeho humor a přístup k životu jsou pro mnohé inspirující. Kniha je satirou, která odráží absurditu války a lidské povahy. Švejk je zrcadlem české mentality, ale také symbolem odolnosti a přizpůsobivosti. Jeho příběh zůstává aktuální i po letech a oslovuje čtenáře různých generací. Mnozí se k němu vracejí pro útěchu a smích, ale také pro zamyšlení nad vážnými tématy. Více v komentářích.

Komu by se kniha Osudy dobrého vojáka Švejka - s obrázky Josefa Lady mohla líbit?

• Čtenáři, kteří ocení satirické a humorné příběhy
  • Milovníci klasické české literatury
  • Ti, kdo hledají hlubší smysl v literárních dílech
  • Fanoušci audioknih a různých adaptací
  • Čtenáři, kteří se rádi zamýšlejí nad lidskou povahou

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osudy dobrého vojáka Švejka - s obrázky Josefa Lady. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

marabart
06.12.2025

První dva díly Švejka (V zázemí, Na frontě) mě oslovily o něco více, i díky silným vedlejším postavám jako feldkurát Katz nebo sapér Vodička(!) je vnímám jako geniální. Druhá polovina díla (Slavný výprask a Pokračování slavného výprasku) se dost táhne, opakují se některé motivy (poručík Dub a jeho průpovídky atd.). Kladem druhé knihy z vydání v roce 1955 je vzpomínka Josefa Lady, jak ilustroval Švejka. Naopak doslov soudruha Ančíka je, Haškovými slovy, vhodný leda tak "při upotřebení klozetu".

Doufám, že se Švejk dočká po cca 70 letech dalšího filmového zpracování. Z velmi bohatého díla lze určitě vybrat další (i temné) prvky, které režisér Karel Steklý v 50. letech opomenul. Například postavy sapéra Vodičky nebo jednoročního dobrovolníka Marka mají jistě potenciál...

všech 209 komentářů

Související novinky - Osudy dobrého vojáka Švejka - s obrázky Josefa Lady (2)

Tiché hlasy, Královský život a další knižní novinky (10. týden)

03.03.2024

Ještě jsme se nepotkali, Pod hladinou a další knižní novinky (33. týden)

13.08.2023

Každé přiznání ztěžuje zapírání a navopak.

Jestli vede někoho policejní strážník odpověděl Švejk je to těžký moment v životě lidským.

Kniha Osudy dobrého vojáka Švejka - s obrázky Josefa Lady v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených2 255x
v Mé knihovně872x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi