Osamělá holubice přehled

Osamělá holubice
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544497/bmid_osamela-holubice.jpg 5 164 164

Velkolepý román o soumraku amerického Západu. Osamělá holubice Larryho Mc­Murtryho je Pulitzerovou ce­nou oceněná klasika, milostný příběh, dobrodružství a hraničářský epos, ale také největší román, jaký byl kdy napsán o poslední vzdorující divočině Ameriky. Děj románu se odehrává na konci 19. století a vypráví dobro­družný příběh honáků dobyt­ka putujících z Texasu na sever do Montany. Vyprávění se sou­středí na dva přátele: Augusta McCrae a W. F. Calla, bývalé vojáky, kteří se na stará kolena živí obchodem s dobytkem. Pro Guse, Calla a ostatní, kteří se k cestě na sever připojí, je puto­vání s dobytkem nejen odváž­ným a možná i bláznivým pod­nikem, ale stává se i symbolem amerických snů o Západě. Vydejte se do zaprášeného texaského městečka Osamělá holubice a setkejte se s nezapo­menutelnou sestavou hrdinů a psanců, děvek a dam, indiá­nů a osadníků. Bohatě auten­tická, nádherně napsaná, vždy dramatická kniha Osamělá ho­lubice vás rozesměje i rozpláče.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: audiokniha , Jota

Lonesome Dove, 1986

Interpreti: Ladislav Běhůnek

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osamělá holubice. Přihlašte se a napište ho.

pedroK
28.08.2024 4 z 5

Strávila jsem s knihou téměř měsíc pomalým čtením, na postavy si zvyknete a těžko se s nimi pak loučíte, některé obdivujete, s jinými byste nejradši zatřásli,ať už se proberou. Provázel mě neutuchající obdiv k lidem, co neznali pohodlí a dokázali se prokempovat 3000km pouští a planinou. Četlo se to hezky, kvalitně vystavěno s přesvědčivými reáliemi i dialogy, dobrodružství jedno za druhým. Defacto kniha o bandě chlapů, co ženou stádo krav napříč Amerikou. Nikdy by mě nenapadlo, že takové téma mě bude bavit.

Aleš.R
25.08.2024 5 z 5

Masterpiece.

Říkat něco navíc nemá valný smysl, stejně zatím nedokážu vyjádřit slovy, jak nádherná Osamělá holubice vlastně je, a to nemám - a nikdy jsem neměl - westerny rád.

Prostředí, postavy, situace, dialogy, humor... Uff.

(Napsat vedlejší postavu tak, že si pro sebe ukradne knížku, je ale hodně velký umění! Zdravíme Kláru!)

hladko
22.08.2024 5 z 5

Život probíhá spíše v kolotoči paradoxů, než že by naplňoval očekávatelná klišé. Příběhy mnohdy nikam nesměřují, nebo se aspoň ocitají tam, kde bychom je jen stěží očekávali. Takto čtu život z knihy, která názvem evokuje spíše silně romantizovaný rodokapsový titul. Osamělým jezdec vířící prach prérie do zapadajícího slunce na přebalu knihy na pocitu, že do ruky beru kvalitní literaturu, věru nepřidá. Kniha však mate tělem.

Trpím hltavým čtením, přesto jsem neustále nedožraný.

Čtu dekadentní naturalistický western plný kurev, chlastu, pachu krve a kolem neustále kroužící smrti. Zároveň však čtu epický román plný lásky, naděje, hlubokých prožitků a nadnášejícího sarkastického humoru, který pomáhá překonávat vyčerpávající hrůzu a nouzi každodenní skutečnosti. Čtu román právem oceněný Pulitzerovou cenou.

To co mě ke knihám silně váže je míra autenticity, nebo spíše subjektivního přesvědčení, že takto skutečně mohlo popisované prostředí a doba vypadat.
Většina postav tohoto románu je skutečně intelektuálně notně omezená, nevzdělaná, v životě často tápající a charakterově rozporuplná a přesně takto si sociální prostředí divokého západu představuji. Tato skutečnost mě však neomezuje v tom, abych k postavám zahořel osobní sympatií.

Vyděděnci osidlují Nový svět.

Román-epos fantasticky vykresluje širokou paletu lidských charakterů ve své komplexnosti. Každá postava, tak jako každý člověk, strádá pod vahou vlastních démonů a strachů. Charaktery věčně se točící ve smyčkách vlastních chyb, postavy neschopné překročit svůj stín a vyhnout se tak nevyhnutelné, předem prohrané bitvě sama se sebou. Lidé se nemění a většina z nich nakonec sejde na své s věkem se prohlubující nedostatky. Přežití v silně nehostinném prostředí je snad ještě více o včasném přijetí vlastního údělu. Honba za třepotajícím se štěstím většinou vysuší a pohodí opuštěnce do nekonečné, liduprázdného prérie a nakrmí supy a kojoty.

Jak hluboký vhled do lidské podstaty musí mít autor, je-li schopen vykreslit takto široké spektrum postav ve své komplexnosti?

Každá popisovaná skutečnost v románu jakoby měla své opodstatněné místo, ke každému okamžiku jakoby bylo možné se zpětně vztáhnout, protože teprve součet těchto popisovaných událostí tvoří širokoúhlý obraz knižního westernu. K tomu kompozice nádherně vystavěná na charakterovém kontrastu hlavních Dvou, jejich neslučitelnosti a zároveň celoživotní nerozlučitelnosti.

Život je kulatý jak hrábě a naše sny se naplňují jen málo podle toho, jak si je vykreslujeme.

Přál bych si, aby tuto knihu přetvořil v minisérii citlivý režisér. Přál bych si aby její hudební atmosféru společně vybrnkali a vyvrzali Warren Ellis a Nick Cave, tak jak tomu bylo ve filmech Zabití Jesseho Jamese, Wind River nebo Proposition. Koneckonců jsem je při čtení slyšel.

Čas lovu, Naše vina a další knižní novinky (43. týden)

22.10.2023

Ocenění knihy (1)

1986 - Pulitzerova cena (Beletrie)

Kniha Osamělá holubice v seznamech