Odvedu vás do Sierry Madre přehled

Forrest Carter (p)

Na pozadí divoké krajiny arizonsko-mexického pomezí se odehrává drama posledních bojů apačského vojevůdce Geronima a jeho kmene proti cizím vetřelcům.

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 1996 , Synergie (Synex)
Originální název: Watch for me on the Mountain, 1978

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Odvedu vás do Sierry Madre. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

chovanec
22.09.2025

Tahle kniha se četla asi na 3 letních táborech ze 7, na kterých jsem byl. Vždy se četla pasáž s umírající indiánskou bojovnicí, která hraničí s gore hororem. Proto jsem si knihu po 20 letech obstaral a podrobil kritice svého snad už dospělého mozku. Vůbec se mi nelíbila. Překvapilo mě, že je kniha prošpikována propagandistickými motivy více než seriál na netflixu: bílý muž je zlý („španělé indiány odváželi do otroctví a nutili dřít v dolech“), křesťanství je zlé („válka indiány chránila před bičem kněží v černých hábitech“), socialismus / vlastnictví je hřích (otec zemřel, tak všechny jeho věci zahodili, podřízli jeho koně, spálili stan, protože prý žádný apač nesmí těžit ze smrti člena rodu [takhle žijí domorodci v souladu s matkou zemí???]), feminismus / silné ženy (indiánka převezme pušku svého muže a střílí bílé vojáky a statečně při tom položí život). Kromě toho, že autor píše rozletně a roztržitě, tak se vyloženě vyžívá v popisu násilností: několikeré znásilnění, uříznutí ňadra nožem či probodnutí nemluvněte kopím. V knize se píše, že povinností bojovníka je chránit bezpečí svého lidu, stará se, aby všichni měli co jíst a nemocní a staří nestrádali [to zní spíše jako sociální pracovník] - zároveň však Geronimo vyvedl indiány z rezervace do hor lží. Zdá se mi, že autor snaží donutit čtenáře, aby sympatizoval s indiány, a útočí na jeho emoce - viz popis jak indiáni uzavřeli s us vojáky mír, který byl ale jednostranný, američané po nich stříleli pro zábavu. Z Geronima zas autor udělal superhrdinu, který v 13 letech zabil medvěda oštěpem [!?!] a v 16 letech dokázal uběhnout 100 km. Nevěřím tomu. Autor se mi zdá jako velmi nedůvěryhodná osoba - stačí si přečíst jeho životopis. I jeho druhá kniha, Škola Malého stromu, se uvádí jako autobiografie - ale je to fikce. Tohle bude taky fikce velmi volně založená na faktech. Autor se ostatně narodil 16 let po smrti Geronima.

všech 60 komentářů

Související novinky - Odvedu vás do Sierry Madre (1)

Knižní novinky (11. - 17. 9.)

10.09.2012

Přijde doba, kdy tvoje oči a tvoje nohy budou tví jediní přátelé.

Kterýkoli národ si může koupit mír za svoje duše.

Kniha Odvedu vás do Sierry Madre v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně143x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Asa Earl Carter také napsal(a)

Forrest Carter (p)
americká, 1925 - 1979