Obsluhoval jsem anglického krále (povídky 1971)
O knize Obsluhoval jsem anglického krále (povídky 1971)
Příloha časopisu: Jazz. Tématem románu je životní dráha číšníka, později hoteliéra a nakonec cestáře v době politických zvratů první poloviny 20. století.
Co říkají o knize uživatelé?
Hrabalův literární styl je nezaměnitelný a okouzlující. Hlavní postava, Jan Dítě, prochází životem s touhou po úspěchu a uznání. I přes své ambice se setkává s mnoha životními tragédiemi. Kniha zachycuje jeho cestu od obyčejného číšníka k milionáři, přičemž se vyrovnává s osamělostí a hledá smysl života. Autor mistrovsky popisuje lidské osudy, radosti i strasti, což činí příběh hluboce lidským a emocionálním. Poslech audioknihy v podání Ladislava Mrkvičky přidává na atraktivitě a činí dílo přístupnějším pro široké publikum. Více v komentářích.
Komu by se kniha Obsluhoval jsem anglického krále (povídky 1971) mohla líbit?
- Čtenáři hledající hluboké lidské příběhy
- Milovníci audioknih a kvalitního vyprávění
- Fanoušci české literatury a Bohumila Hrabala
- Ti, kteří ocení existenciální témata a psychologii postav
Kniha Obsluhoval jsem anglického krále (povídky 1971) v seznamech uživatelů
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 35x |
| v Přečtených | 3 535x |
| ve Čtenářské výzvě | 364x |
| v Doporučených | 150x |
| v Mé knihovně | 587x |
| v Chystám se číst | 349x |
| v Chci si koupit | 47x |
| v dalších seznamech | 29x |
„Myslím, že čím déle kráčí člověk životem, tím víc má potřebu vracet se do svého dětství, tím větší má touhu vracet se k představě chlapce a uskutečnit to, o čem jako dítě přemýšlel, o čem snil... Tak při odumírajícím těle jsem shledal, že ten chlapec ve mně je nejen nyní domácím učitelem, nejen světlem v připozdívajícím večeru, ale mírou všech těch věcí, kterých se netýká ani umírání ani smrt.“
Související novinka - Obsluhoval jsem anglického krále (povídky 1971)
Pád Númenoru, Panský dům a další knižní novinky (36. týden)
03.09.2023
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
sex druhá světová válka (1939–1945) nacismus Praha povídky zfilmováno česká literatura kolaborace stolování, servírování, stolničení první republika, 1918-1938 druhá republika (1938-1939) hotely čeští spisovatelé restaurace protektorát Čechy a Morava (1939-1945) znárodnění Bohumil Hrabal, 1914–1997 hoteliérství, hotelnictví císaři české rományBohumil Hrabal také napsal(a)
| 2009 | Postřižiny |
| 1978 | Slavnosti sněženek |