Obraz Doriana Graya přehled

Oscar Wilde

Klasický psychologický román, fantastický příběh aristokrata, jemuž kouzelná moc umění propůjčila věčnou krásu a mládí. Dorian Gray zůstává stále dvacetiletý, jeho podoba na plátně stárne a ohyzdní podle toho, kolik dívčích srdcí zlomil a kolik mladíků uvedl do zkázy.

Literatura světová Romány
Vydáno: 1947 , Ján Horáček
Originální název: The Picture of Dorian Gray, 1891

Co říkají o knize uživatelé?

Hlavní postava, Dorian Gray, je fascinující a zároveň znepokojivý charakter. Na první pohled se zdá být dokonalý, ale jeho vnitřní svět je plný zvrácenosti a manipulace. Kniha kritizuje dekadentní společnost 19. století a zkoumá otázky morálky a touhy po věčném mládí. Oscar Wilde mistrně kombinuje krásu jazyka s hlubokými myšlenkami o lidské přirozenosti a následcích našich činů. Příběh je plný paradoxů a provokativních úvah, které čtenáře nutí zamyslet se nad vlastními hodnotami a touhami. V některých pasážích se objevují rozvláčné popisy, ale celkově kniha zanechává silný dojem a podněcuje k zamyšlení. Více v komentářích.

Komu by se kniha Obraz Doriana Graya mohla líbit?

• Milovníci klasické literatury
  • Čtenáři hledající hluboké myšlenky
  • Fanoušci psychologických románů
  • Ti, kdo se zajímají o morální dilemata
  • Obdivovatelé Oscar Wilde

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obraz Doriana Graya. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

AliCavo
08.01.2026

Určitě hodně nadčasový dílo , ale popravdě jsem čekal trochu víc. Kniha je místy extrémně nudná a popisuje hodně " zbytečnosti", možná je to tím že Wilde původní verzi měl mnohem kratší a pak jí několikrát přepracoval. Hlavní myšlenka je ale super a určitě stojí za to dát jí dát šanci;) Trest nemine nikoho.

všech 807 komentářů

Související novinky - Obraz Doriana Graya (4)

Krvavý román, Obraz Doriana Graye a dalších 75 eknih zdarma ke stažení

09.01.2025

Knižní novinky (3. týden)

16.01.2022

Knižní novinky (36. týden)

30.08.2020

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

„Víte víc, než si myslíte, ale víte míň, než si přejete vědět.“

Všechno, čím někdo vyniká, získává mu nepřátele. Člověk musí být zcela průměrný, pak je oblíben.

všech 17 citátů najdete u autora

Kniha Obraz Doriana Graya v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených12 149x
ve Čtenářské výzvě1 135x
v Mé knihovně1 989x
v Chystám se číst1 707x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi