Neloučím se navždy přehled

Neloučím se navždy
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518871/bmid_neloucim-se-navzdy.jpg 4 28 28

Románová novinka nositelky Nobelovy ceny za literaturu Han Kang se podobně jako její próza Kde kvete tráva zabývá skutečnými historickými událostmi. Tentokrát se vrací až k počátkům Korejské republiky, k masakrům, které se odehrály za vlády prvního prezidenta I Sungmana – ke krvavému potlačení povstání na ostrově Čedžu. Mladému spisovateli Kjonghaovi jednoho zimního dne zavolá kamarádka Inson, která se ocitla v nemocnici v Soulu. Poprosí ho, aby zajel do jejího rodného domu na ostrov Čedžu a postaral se tam o papouška. Když se Kjongha navzdory silné sněhové bouři dostane do horské vesnice, odhalí tam bolestnou historii Insoniny rodiny poznamenané Čedžuským povstáním. Děj se vrací zpět v čase prostřednictvím vzpomínek, záznamů a dalších materiálů, které po celý život shromažďovala Insonina matka v marném pátrání po svém zmizelém bratrovi.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon

작별하지 않는다 (Čakpjolhadži annunda), 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neloučím se navždy. Přihlašte se a napište ho.

Luccinda
dnes 3 z 5

Celkem nedávno jsem od Han Kang četla Vegetariánku, která byla opravdu zvláštní, ale v tom nejlepším slova smyslu. Neloučím se navždy je psaná podobným stylem. Kniha je velmi poetická, plná metafor a symbolů, takže musíte číst v podstatě mezi řádky, abyste odhalili celý příběh. U Vegetariánky mi to sedlo, ale u Neloučím se navždy i vzhledem k tématu tolik ne.

Autorka se v románu ohlíží do minulosti a zpracovává v něm skutečné historické události z období vlády prvního korejského prezidenta. Na to jsem se těšila, ale bohužel mám pocit, že jsem se toho o těchto událostech příliš mnoho nedozvěděla. Ačkoliv byly osudy lidí v tomto období velmi těžké, kniha ve mně nedokázala vyvolat takové emoce, jaké bych očekávala. A myslím, že to bylo právě tím stylem vyprávění, který mi k této knize příliš nesedl.

nada3314
předevčírem 4 z 5

Je to ostuda, ale od autorky, která se pyšní Nobelovou cenou za literaturu jsem ještě nic nečetla. Byla jsem nalákána na knihu – NELOUČÍM SE NAVŽDY – autorka se pustila do velmi bolestného příběhu, korejskou historii až tak načtenou nemám, tak nemůžu moc porovnávat. První polovina knihy byla neskutečná jízda, hltala jsem stránku za stránku, pak tempo trochu zpomalilo a já se začala mírně nudit. Han Kang zde kombinuje osobní příběhy s historickým kontextem, využívá různé „techniky“ jako jsou intimní zpovědi, vzpomínky a dokumentární prvky. Právě ty dokumentární prvky mě zabrzdily a četlo se mi to pak hůře. Celým příběhem prostupuje motiv zimy a sněhu, který má symbolizovat křehkost lidského života a zároveň odkazovat na historické události.
Po dočtení jsem byla dojmů a kniha ve mně něco zanechala, určitě ji můžu doporučit, ale spíš pro hloubavější čtenáře, kterým se líbí tento poetický jazyk.

Cacolinka
13.03.2025 5 z 5

Nejlepší kniha, kterou jsem v poslední době četla. :-)

Na dosah hvězd, Dvojí tvář a další knižní novinky (8. týden)

16.02.2025

Románová novinka nositelky Nobelovy ceny za literaturu

12.02.2025

Nelítostný lovec, Polapená a další knižní novinky (7. týden)

09.02.2025

Nesmířila jsem se s životem, a přesto jsem musela žít dál.

Ten, komu dáváme sbohem, na odchodu vytáhne svou nejostřejší čepel, aby ťal do našeho nejcitlivějšího místa, které v dobách blízkosti dobře prozkoumal.

Stále jsem v bezpečí.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Neloučím se navždy v seznamech

v Mé knihovně47x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)