Nelituj oběti přehled

Josef Buršík

Obálka knihy Nelituj oběti

Paměti účastníka druhého a třetího odboje, politického vězně, připomínají masarykovské ideály a význam boje za vlast.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nelituj oběti. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

petbrab
20.07.2025

Za mě jedna z TOP knih, kterou bych patrně minul, kdybych si náhodou na netu nepřečetl článek o třech důstojnících, kteří bojovali ve druhé světové válce na východní frontě a obdrželi nejvyšší vojenské vyznamenání Sovětského Svazu.
Buršík je jedním z nich. Ve svých poměrně krátkých pamětech nám líčí svůj útěk do Polska po postoupení Sudet a zřízení protektorátu, pak následnou internaci v sovětských táborech, postupné budování československé vojenské brigády v SSSR, boje u Sokolova, Kyjeva, Dukly a návrat do vlasti, na který čekali šest let.
Pak přijde smutné a drsné vystřízlivění z toho, jak se vyvine situace u nás gradující Únorem 1948. On sám totiž nebyl komunista.
Následuje vězení, dramatický útěk z republiky a život v Británii, kde se vždy hlásil k podpoře Československa. Naštěstí se dožil Sametu.
Kniha ukazuje, že ne všichni, co bojovali na východní frontě, byli komunisté. Jeho život a postoje společně s hrůzností komunistického SSSR a jejich věrných pomocníků u nás, by měl znát každý, kdo se dnes Ruska zastává, aby viděl ten "ráj" na zemi.
Je smutné, že Městská knihovna v Praze už ji nemá k výpůjčce a že vyšlo jen jedno vydání.
Měla by to být povinná četba.

všech 5 komentářů

Související novinky - Nelituj oběti (0)

Kniha Nelituj oběti v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně35x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi