Nedokončené příběhy přehled

J. R. R. Tolkien, Christopher Tolkien

Pán prstenů série

0. díl >

Nedokončené příběhy Númenoru a Středozemě jsou souborem vyprávění, jež pokrývají celé časové pásmo od prehistorických Starých časů Středozemě, detailně popisovaných v Silmarillionu, až po Válku o Prsten, již vrcholí v trilogii Pán prstenů. Netvoří ucelený dějový proud, ale nabízejí čtenáři ojedinělou možnost seznámit se s pozdějšími či podrobnějšími verzemi příběhů, s nimiž se již setkal v předchozích dílech, nahlédnout do procesu Tolkienovy tvorby a znalost již známých dějů obohatit o dosud nepublikovaná pojednání a zlomky vyprávění. „Ti, kterým se kniha líbí jen jako ‚historický román‘ a ‚neobjasněné pohledy‘ pro ně připívají k literárnímu účinku, dodatky prostě nevezmou na vědomí a učiní dobře,“ napsal r. 1955 J. R. R. Tolkien o závěrečné části trilogie Pán prstenů. Nedokončené příběhy lze naopak doporučit těm, kteří si se zájmem přečtou Gandalfovo vyprávění o tom, jak se stalo, že poslal trpaslíky na slavný dýchánek u Bilba Pytlíka v Dně pytle, fascinující líčení povstání Pána Vod Ulma z moře ve Vinyamaru nebo detailní popis Bitev u Brodů přes Želíz a vojenské organizace Rohanských jezdců. Obsáhlý svazek, zahrnující rovněž podrobnou verzi legendy o Túrinu Turambarovi, příběh Aldariona a Erendis, který se jako jediný zachoval z dob před Pádem Númenoru, či pozoruhodná pojednání o Řádu čarodějů a palantírech, z autorovy pozůstalosti uspořádal a komentářem a poznámkami vybavil Tolkienův syn Christopher, který je také autorem rozsáhleho informativního rejstříku a zdokonalené velké mapy Středozemě.... celý text

Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: 2009 , Argo
Originální název: Unfinished Tales, 1980

Co říkají o knize uživatelé?

Tato kniha je nezbytným čtením pro všechny příznivce Tolkiena. Obsahuje nedokončené příběhy, které doplňují Silmarillion a rozšiřují znalosti o Středozemi. Čtenáři se mohou těšit na příběhy z různých věků, včetně zajímavých detailů o Rohanu a Gondoru. Kniha je však určena spíše pro pokročilé čtenáře, kteří znají Tolkienovu předchozí tvorbu. Není to lehké čtení, ale pro znalce je to fascinující pohled do hloubky autorova světa. Každý příběh přináší nové souvislosti a detaily, které obohacují celkový obraz Středozemě. Více v komentářích.

Komu by se kniha Nedokončené příběhy mohla líbit?

• Fanoušci Tolkiena a jeho děl
  • Čtenáři, kteří mají rádi detailní příběhy
  • Milovníci fantasy literatury
  • Pokročilí znalci Středozemě
  • Ti, kteří ocení historické kontexty v příbězích

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nedokončené příběhy. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

J.P.S.
15.11.2025

Toto dílo ocení zejména zarytí tolkienologové a Středozemci, ale potěší i nás, kterým se prostě jen líbily knihy Hobit a Pán prstenů. Jelikož jsem nečetl (resp. nezvládl dočíst...) Silmarillion, tak mi u některých příběhů reálie unikaly. Ale naopak jsem se velmi bavil u příběhu, který vysvětloval události bezprostředně předcházející příběhu v knize Hobit, zejména proč Gandalf stmelil skupinu zrovna způsobem, že svolal neočekávaný dýchánek v noře u Bilba, a jak to celé vnímali ze svého pohledu trpaslíci z Thorinovy družiny.

Naopak jsem čekal, že by se zde mohlo poodhalit něco o tom, jak to vypadá třeba v zemích jako Rhun či Harad, které byly v jinak vycizelovaném světě vždy trochu záhadou a jakoby "bílým místem" (jímž ale zřejmě zůstanou).

všech 61 komentářů

Související novinky - Nedokončené příběhy (1)

Poslední gambit, Kéž bys tu byl a další knižní novinky (46. týden)

12.11.2023

Nejstarej se o dny, které jsi ještě neviděl. Dneška je až až.

Kniha Nedokončené příběhy v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených1 452x
v Mé knihovně1 004x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi